YouTube'a içerik üreticilerine ırkçı tutum izlediği gerekçesiyle dava açıldı - Haberler - indir.com

YouTube'a içerik üreticilerine ırkçı tutum izlediği gerekçesiyle dava açıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-19 13:02:01
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Bir grup siyahi içerik üreticisi, popüler video izleme platformu olan YouTube’u dava etti. Davanın nedeni olarak ise platformun yapay zekayı kullanarak ırklarına göre fişlediği iddiası oldu. Dava dosyasında sadece ırklara göre göre fişleme değil ayrıca siyasi fişleme yapıldığı da belirtiliyor. ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi sonrasında ülke genelinde protestolar patlak vermişti. Son olarak bir grup siyahi üretici tarafından YouTube’un tamamen veya kısmen yapay zeka aracılığı ile ırka yönelik içerik üreticilerinin videolarını sansürleme şikayetleri ile dava etti. Dava dosyasında YouTUbe’un algoritmalar kullanarak kullanıcıları dijital olarak fişletip hedef aldığı öne sürüldü.

YouTube ırkçılık ile dava edildi

Hacklenen YouTube hesapları dark web’de satılıyorHacklenen YouTube hesapları dark web’de satılıyor

Dosya içeriğinde içerik üreten kullanıcının ırkına ve görüşüne bağlı olarak o kullanıcının hesabına erişime kısıtlama, engelleme, askıya alma veya hesap silme gibi uygulamalara gidildiği gözüküyor. YouTube’un “Kısıtlı Mod’u” kötüye kullanarak Black Lives Matter, Racial Profiling ve White Sprumacy gibi başlıkları ve etiketleri içeren videoları da sansürlediği iddia ediliyor. Davacılar bunlar haricinde YouTube’un ırkılar noktasında hassas başlıklar hakkında yorum yapıldığında kanalları ve videoları yasakladığını, canlı yayınlara müdahale ettiğini ve önerilen bölümünde yer alan içerikleri kaldırdığı belirtiliyor.

Son dava, YouTube’un belirli gruplara dahil olan kullanıcılara yönelik ayrımcı siyasetine yönelik iddiaları tekrardan gündeme getiriyor. Şirket, bir süredir LGBT içeriklerini baskı altına aldığına ilişkin davalar ile de boğuşuyor. Bir başka içerik üreticisi ise YouTube yetkililerinin 2017 yılında şirketin yönetim algoritmalarının ırk temelinde çalıştığını kabul ettiğini ifade etmişti. YouTube, dava ile alakalı henüz bir açıklama yapmış değil. Bununla beraber daha önceki iddialarda platform tarafından reddedilmişti. Bakalım bu davalar sürerken YouTube bunlara karşılık bir açıklama da bulunacak mı göreceğiz. Şuan için bir açıklama gelmiş değil.


YouTube'da keşfedilen bir açık reklamların devre dışı kalmasını sağlıyorYouTube'da keşfedilen bir açık reklamların devre dışı kalmasını sağlıyor
YouTube Music ana sayfada öneriler sunacakYouTube Music ana sayfada öneriler sunacak

PAYLAŞ