YouTube video önerileri sağlığınızı tehdit mi ediyor? - Haberler - indir.com

YouTube video önerileri sağlığınızı tehdit mi ediyor?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-15 00:27:02
Editör : Erkan Uluocak
Kategori : Teknoloji

Ünlü video platformu olan YouTube, 2 milyardan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapıyor o. Fakat birçok kesim tarafından eleştiriliyor. Bu konuda birçok açıklama yapıldı. En son BBC tarafından yakın zamanda  önemli bir rapor yayınladı.

Siz de fark etmişsinizdir YouTube‘da bir video izlediğinizde benzer videolar sizlere öneri olarak sunuyor. BBC muhabirleri yalan içerik sunulan kanser videolarındaki artışı gözlemleyerek, kolları sıvamış ve konuyu araştırmaya başlamış. Muhabirler, 10 farklı dilde kanseri konu alan binlerce video olduğunu belirtiyor. Bu videoların içeriğinde ise kanıtlanmamış “kürler” zerdeçal veya kabartma tozu gibi belirli maddelerin tüketilmesini içeren tedavilerin reçeteleri sunuluyor.

YouTube, çocuk güvenliğini arttırdığı yeniliklerini duyurduYouTube, çocuk güvenliğini arttırdığı yeniliklerini duyurdu

YouTube video önerileri sağlık kategorisinde tehlikeli!

Öncesinde saydığımız besinlerin yanında İspanya ve İtalya gibi ülkelere özgü baharatlar ve sebzeler de bu önerilen besinler arasında yer alıyor. Bu işin en tehlikeli kısmı ise bu değil. Bu tarz videoların YouTube algoritması içeriklerini kontrol etse de milyonlarca izlenen bu tarz videoları kaldırmıyor. Aksi gibi güvenilen markaların da bu videolarda yer almasına neden oluyor.

Bilinen markalar bu girdabın içinde!

Bunların yanında sahte çekilmiş kanser videoları ile birlikte Samsung, Heinz ve Clinique dahil olmak üzere tanınmış markaların da reklamları olduğu görüldü. Reklamcılık sisteminde Youtube, hem Google’a ait şirketin hem de video yapımcılarının yanıltıcı kliplerden para kazandığı anlamına geliyor.

YouTube video önerileri ve reklam algoritması nasıl çalışıyor?

Peki bu kadar sahte YouTube sağlık videoları hakkında konuştuktan sonra algoritmasına bir bakalım. YouTube'un video önerileri ve  YouTube’daki reklamlar belirli bölgelere göre ya da kitlelere hedeflenebiliyor. Youtube kullanıcıya hangi reklamın hangi kişiye hangi zamanda göstereceğin karmaşık olduğunu söyleyen YouTube Video Creators’ın kurucusu Tim Schmoyer şöyle devam ediyor:

“YouTube, platformdaki videodan ayrılmayı en aza indirmek ve reklam verene, içerik üreticisine ve elbette kendilerine en fazla değeri sağlamak için doğru reklamları doğru kişilere doğru zamanda gösterme deneyimini optimize ediyor” diyor.

BBC, sahte tedavi videolarının ayrıntılarını YouTube’a aktardı. Youtube, para kazanma politikalarını ihlal ettiği için bugüne kadar videoların 70’inden fazlasında uyarılar yayınlandı. Fakat BBC’nin bu adımları kanıtlanmamış tedavileri savunan kanallar için caydırıcı oldu. Bu konudan sonra birçok kanal ya videosunu kaldırmayı, ya da özel ayarlarla herkesin ulaşamayacağı videolar haline getirdi. Uzmanların bu konuya dair açıklaması ise kesinlikle profesyonellerin daha fazla içerik oluşturması gerektiği yönünde. Zira profesyonel olmayanlar, profesyonel olanların yerine geçerek yanlış tedavi yöntemlerinin yayılmasına neden olabilir.


YouTube modaya el attı: YouTube Fashion nedir?YouTube modaya el attı: YouTube Fashion nedir?
YouTube 100 milyon abone ödülü tanıtımı merak uyandırdı!YouTube 100 milyon abone ödülü tanıtımı merak uyandırdı!

PAYLAŞ