YouTube Kids'in güvenli denilen içeriği güvensizliklerle dolu - Haberler - indir.com

YouTube Kids'in güvenli denilen içeriği güvensizliklerle dolu

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-03-23 19:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

YouTube, video içeriklerini seyretme, müzik dinleme ve içerik yükleme gibi işlemlerin yapıldığı eşsiz bir platform. Üstelik hayatımıza girdiği günden beri dünyada büyük kitleleri etkisi altına alarak vazgeçilmez haline gelmeyi başardı. Fakat bu popülerlik çeşitli sorunları da ortaya çıkarmadı değil. En büyük sorun elbette ki çocuklar oldu. Nasıl ki yetişkinlerin ilgi odağı olmayı başaran YouTube, elbette ki çocuklarından dikkatinden kaçmıyor. Her türlü konu hakkında içeriğe ulaşmak konusunda muazzam bir platform olan Youtube çocuklar için çok tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Şirket bu durumu fark etmiş olacak ki, YouTube'un kardeşi olan YouTube Kids'i geliştirdi. YouTube Kids, ebeveynler tarafından çeşitli kısıtlamaların yapılmasına izin verilen ve tamamen çocukların yaş düzeylerine uygun içeriklerin seyredilmesini sağlayan özel bir video platformudur. 

Youtube Kids; Çocuklara Özel Youtube UygulamasıYoutube Kids; Çocuklara Özel Youtube Uygulaması

Tüm bu olumlu özelliklerin aksine ortaya çıkan çeşitli iddialar YouTube Kids'in çocuklara uygun olarak hizmet vermediği yönünde. Günümüze baktığımızda internet, dünyanın her yerinde kullanılan en yeni iletişim teknolojisi olarak ön plana çıkıyor. İnternet vasıtası ile sunulan hizmetler artık sadece iletişim amaçlı değil aynı zamanda ebeveynlerin çocukları oyalaması için de kullanılır bir hale geldi. Şu an bir alışveriş merkezine gittiğinizde her iki çocuktan birinin mutlaka elinde cep telefonu ve tablet ile oynadığını görebilirsiniz. Fakat bu kontrollü bir düzeyde olmadığı sürece çeşitli güvenlik sorunlarını ortaya çıkarabilecek kadar ciddi bir mevzu.

 

YouTube Kids, güvenli değil mi?

İçerik platformları üzerinde yapılan değerlendirmelere baktığımız taktirde bazı videoların çocuklar için göze çarpacak düzeyde hatalar içerdiğini görebiliyoruz. Bir videoda, çocuklara uygun bir oyun oynanırken kadraja giren bir kişi, ilgi çekmek için nasıl, ölmek için nasıl intihar edilmesi gerektiğini açıklıyor. Söz konusu bu içerik defalarca şikayet edilmiş olsa da hala platform içerisinde duruyor. YouTube'un bu tarz konular hakkında geliştirdiği sistemde, zarar verici içeriklere sahip olduğu düşünülen ve bu doğrultuda şikayet edilen bir videonun şikayet edildiğinde bir moderatör videoyu izleyerek şikayetin gerçekliliğini değerlendiriyor. Eğer şikayet doğru çıkarsa video platformdan kaldırılıyor. Fakat bu sistem biraz sıkıntı yaratabiliyor. Çünkü inceleme aşamasında süreç gecikiyor. Sürecin uzaması da kullanıcı çocuk kitlenin geri dönülmez şekilde etkilenmesine yol açabiliyor. 

Alt metninde zarar verecek temaya sahip olan bir diğer örnek ise, Minecraft oyunu. Bu oyunda yer alan grafikler kullanılarak bir okul baskını anlatılıyor. Üstelik sitede buna benzer doğrultuda hazırlanmış pek çok video da söz konusu. Bir diğer örneğimiz de ise, insan kaçakçılığının, anime çizimleri doğrultusunda oluşturulmuş bir hikayede görüyoruz. Fiziksel açıdan hoş olmayan bir harekete maruz kaldığı bariz belli olan bir kadının, bir erkek karakter tarafından başka bir erkeğe satıldığı gözler önüne seriliyor. Karakter arasında geçen diyaloglarda bu durumu destekleyecek nitelikte. Bu örnekte belirtilen hikayelerde genellikle yetişkin konuşması, şiddet ve cinayet gibi durumlar söz konusu oluyor. 

Yapılan bu iddialara karşı açıklamada bulunan YouTube, insanlara bu soruna dikkatlerini çektikleri için teşekkürlerini sunarken, videoları inceleme işlemlerinin 7/24 devam ettiğini, yetişkinlerin çocuklarının izlemesine izin verdikleri kanalları ve içerikleri seçebilecekleri bir sistem üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. 

 


İlgili uygulamalar
YouTube Kids Yayınlandı! (Video)YouTube Kids Yayınlandı! (Video)
YouTube Kids uygulamasında Komplo teorileri videoları çıkıyor!YouTube Kids uygulamasında Komplo teorileri videoları çıkıyor!

PAYLAŞ