YouTube içerik üreticilerine telif konusunda kolaylık sağlanıyor - Haberler - indir.com

YouTube içerik üreticilerine telif konusunda kolaylık sağlanıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 18 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-18 12:01:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Popüler video seyretme platformu YouTube, milyarlarca kişinin severek vakit geçirdiği bir alandır. Eğlencenin yanı sıra aynı zamanda birçok kişi içinde adeta gelir kapısıdır. YouTube, bugün platforma içerik üreterek para kazanan bu kişiler için güzel bir haber verdi. Öyle ki dijital yayın devi, içerik üreticilerinin en büyük sorunlarından biri olan telif konusunda işleri daha da kolaylaştırmak için bir adım atıyor. 

Video yayınlanmadan telif kontrollerinin yapılması mümkün olacak

YouTube içerik üreticilerinin zaman zaman içerikleriyle ilgili telif hakkı sorunu yaşamış olması muhtemel bir durumdur. Bilindiği üzere, videoda telif hakkı ihlal eden herhangi bir durum söz konusuysa, bundan haberdar olduğunuz zaman genellikle video zaten yayınlanmış oluyor. Bunun sebebi ise genellikle birinin videonuza “copyright strike (telif ihlali)” atmasıyla ortaya çıkıyor. Fakat göründüğü üzere, YouTube bu sorunu kökünden çözüyor. Bugün içerisinde bir Twitter kullanıcısı tarafından aktarılan bilgilere göre, platformun içerik yükleme sayfasına yeni bir özellik eklendi. Bu özelliğin temel amacı ise yüklenen videolar olası telif sorunları için kontrol etmek olacak.

Google Keşfet için YouTube videolarını öne çıkaracak Google Keşfet için YouTube videolarını öne çıkaracak "Kısa videolar" özelliği yayımlandı

YouTube'un telif sorunlarını kontrol etmek adına uzun bir zamandır kullanılmakta olan ContentID yazılımından güç alan özellik, içerik üreticilerinin işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Söz konusu bu özelliğin çalışma prensibi oldukça basittir. Algoritma içeriğinizi kontrol ediyor ve telif sorunu oluşturabilecek herhangi bir konu varsa bu durum size bildiriliyor. Yani, YouTube içerik üreticilerinin sıklıkla karşı karşıya geldiği “copyright strike” sorununun sonu geliyor demek mümkündür.

En azından durum teoride bu şekildedir. Çünkü, özellik daha çok yeni olduğu için şu an için sorunsuz değildir. Dahası, bu sistem şu an için sadece platformun web sayfasında bulunuyor. Elbette ki belki de bu yeni sistemin olması mümkün en büyük sıkıntısından da bahsetmeden geçmek olmaz. Söz konusu bu özellik şu an için sadece kendi bulduğu telif sorunlar için çalışmalara hızla devam ediyor. Farklı bir şekilde belirtmek gerekirse, birilerin hala vidonuzu telif konusunda şikayet (copyright strike) etmesi mümkün. Popüler dijital yayın platformunun yaptığı bu yenilik hakkında elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde konuyla ilgili ne gibi gelişmeler yapılacağı ise görülebilir. 


YouTube Shorts kullanıma sunulduYouTube Shorts kullanıma sunuldu
YouTube'a 17 Mart'a kadar süre verildiYouTube'a 17 Mart'a kadar süre verildi
Youtuberlara ek vergi geldi!Youtuberlara ek vergi geldi!

PAYLAŞ