YouTube algoritması izledikçe pişman eden videolar öneriyor - Haberler - indir.com

YouTube algoritması izledikçe pişman eden videolar öneriyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-09 12:30:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Mozilla tarafından YouTube'un video önerme algoritması üzerine başlatılan testler tamamlandı. Test sonuçlarına göre sistem istenildiği gibi çalışmıyor. 

YouTube, platformda kullanıcıların izlediği videolara göre yeni videolar ve kanallar öneriliyor. Bu pek çok farklı sosyal ağda kullanılan bir sistem olsa da YouTube için yapılan yeni bir test aslında mevcut özelliğin istenildiği gibi çalışmadığını gözler önüne serdi. Mozilla tarafından gönüllü kullanıcılar ile başlatılan YouTube testinde, katılımcılardan mevcut özelliğin değerlendirmesi istendi. Kullanıcılar Youtube üzerinde başladığı bu deneyde, karşılarına çıkan önerilere odaklanarak önerilen videoları ve kanalları takip etmeye başladı. Testlerde hedeflenen ise YouTube sisteminin nasıl çalıştığını daha iyi bir şekilde anlamak, önerilen videoların kullanıcılar için gerçekten ilgi çekip çekmediğini tespit etmek ve izledikten sonra pişmanlık yaratan videoların olup olmadığını öğrenebilmek.

YouTube testi, masaüstü versiyonda yapıldı

Gerçekleştirilen testlere Mozilla çağrısını kabul eden sadece masaüstü kullanıcılar katıldı. Mobil gibi farklı platformların dahil edilmediği test çalışmalarında yüksek bir kullanıcı grubuna ulaşılırken kullanıcıların yüzde 71’inin önerilen videolardan memnun olmadığı belirtildi. Üstelik mevcut videolar YouTube kurallarını ihlal eden videolar grubunda yer aldığı gibi kullanıcılar için oldukça olumsuzluklar içeriyor. YouTube gibi bir sosyal platformda kuralları ihlal eden videoların kullanıcılara önerilmesi ise sistemdeki güvenlik ve kullanıcı deneyimi noktasında ciddi eksiklikler olduğunu gösteriyor. 

YouTube testi yaklaşık 1 yıl sürdü

Mozilla tarafından başlatılan testler 2020 yılının Temmuz ayı itibariyle start almıştı. 2021 yılının Mayıs ayı itibarıyla sona erdirilen testlerde kullanıcı bildirimleri incelendi. Çalışma kapsamında 3362 geri dönüş alınırken özel bir tarayıcı ile deneyimlerini aktaran kullanıcılar sistemin nasıl çalıştığını dair sürecin daha iyi bir şekilde anlaşılmasını sağladı. 

İzledikleri videolardan memnun olmayan ve politikaları ihlal ettiği tespit edilen videolar, test katılımcıları tarafından şikayet edildi. Ancak mevcut videoların sadece yüzde 9'u platformdan kaldırıldı. Platformda yer almaması gereken videoların sistem önerilerine nasıl girdiği de oldukça merak ediliyor. Mozilla tarafından yayınlanan raporda YouTube için özel bir çağrı yapıldı. Çağrıda video platformunun özellikle kullanıcı verilerini işleme noktasında nasıl bir sistem kurduğunu kullanıcılarına aktarması gerektiği belirtildi.





PAYLAŞ