Yılın kelimesi nomofobi nedir? - Haberler - indir.com

Yılın kelimesi nomofobi nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 15 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-09 23:55:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Teknolojinin insan hayatına daha fazla girmesi ve daha fazla insan hayatında önemli hale gelmesi bazı yenilikleri ve tehlikeleri beraberinde getiriyor. Öyle ki Cambridge Sözlük tarafından 2018 yılına dair yapılan derlemede yılın kelimesi nomofobi oldu. Peki, nomofobi ne?

Nomofobi nedir? Ne anlama gelir?

2018 itibariyle insan yaşamına yeni eklenen bir korku olarak dikkat çeken nomofobi, 2018 yılına damga vurmayı başardı. Yapılan açıklamalarda çoğu kişinin farkında dahi olmadığı bu korkunun herkesin içerisinde olduğuna vurgu yapıldı. Öyle ki kısaca cep telefonsuz kalma olarak tanımlanan nomofobi, kişilerin cep telefonuna duyduğu bağlılığı da farklı bir şekilde öne çıkarıyor.

YouTube Mobil Ana Sayfa Otomatik Video Oynatma Nasıl Kapatılır?YouTube Mobil Ana Sayfa Otomatik Video Oynatma Nasıl Kapatılır?

Cep telefonu ile bağlantısı kesilen ya da cep telefonu kullanma durumu olmayan kişilerin bu durumdan duyduğu rahatsızlık ve bir korku olarak ortaya çıkan nomofobi, üstelik beraberinde pek çok tehlikeyi de getiriyor. Öyle ki bu korkuyu yaşayan kişilerin bu tür durumlarda kalması halinde çeşitli panik ve benzer anksiyete bozuklukları yaşaması söz konusu. Üstelik nomofobi için sadece telefondan uzak kalmak değil, şarjın bitecek olması ya da şarjın düşük seviyelere gelmesi de korku için tetikleyici olabiliyor.

İlk olarak 2008’de kullanıldı.

İngiltere'de ilk defa 2008 yılında hazırlanan bir raporda yer verilen nomofobi kelime olarak da ilk defa burada tanındı. İngilizce açılımı ile “Cep Telefonsuz Kalma Korkusu” olarak tanımlanan nomofobinin orijinal olarak açılımı ise tam olarak şöyle; “No mobile phone phobia”

Erkeklerde nomofobi oranı daha yüksek

2008 yılında yapılan özel bir derlemede belirtilenlere göre erkeklerde bu korkunun %58 oranda olduğu, kadınlarda ise %47 oranında görüldüğü tespit edilmiş durumda. Fakat aradan geçen süre göz önünde bulundurulduğunda nomofobi görülme olasılığının çok daha yüksek olduğunu söylemek mümkün. Üstelik telefonlara yönelik yapılan bir diğer araştırmada katılımcıların yüzde 9’unun telefon kapalıyken ciddi bir stres altında olduğu ve huzursuzluk yaşadığı da ifade ediliyor.

Nomofobi belirtileri neler?

Yılın kelimesi seçilmesi ile birlikte hakkında çok daha fazla haberin gündemde yer almaya başladığında nomofobi üstelik bazı belirtilerle kişilere ipuçları veriyor. Öyle ki kişilerin bu korkuya sahip olup olmadığını anlaması adına aşağıda yer alan belirtilere göz atması yeterli;

  • Sürekli telefonu kontrol etme isteği ve telefonu açarak ekrana bakmak
  • Telefonu sürekli yanında taşımak ve nerede olursa olsun ayrılmamak
  • Telefonda yapılan işlemlerde çeşitli kasmaların olması halinde sinirlenmek ve gerilmek
  • Telefonun yanında olmadığı durumlarda nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı ya da çeşitli rahatsızlıklar yaşamak
  • Telefonun şarjı biterek kapandığında ya da çekmediği durumlarda ciddi bir psikolojik bunalım yaşamak ve mutsuz olmak

Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede kişilerin çeşitli gerekçelerle bu tip korkuları yaşadığı ve özellikle sosyal medya kullanımının artması ile birlikte kişilerden haberdar alamamak ve sosyal medya paylaşımı yapmamak gibi etkenlerin kişileri bu tip korkulara yönlendirdiği ifade ediliyor.


İlgili uygulamalar
Mobil internet paylaşımı artık 9 TL!Mobil internet paylaşımı artık 9 TL!
Avrupa pazarına uygun fiyatlı elektrikli otomobil geliyorAvrupa pazarına uygun fiyatlı elektrikli otomobil geliyor
Turkcell'den, ücretli mobil internet konusunda son kararTurkcell'den, ücretli mobil internet konusunda son karar

PAYLAŞ