Yerli otonom araçlar İstanbul'da sınava sokuluyor - Haberler - indir.com

Yerli otonom araçlar İstanbul'da sınava sokuluyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-07-11 11:03:02
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Donanım

Tüm dünyanın en büyük otomotiv mühendislik firması olarak karşımıza çıkan AVL’nin İstanbul’daki merkezi AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye tarafından otonom teknoloji geliştirilen hibrit özellikli ilk sürücüsüz araç, İstanbul’da yapılacak olan test sürüşüne hazır bir hale geldi. AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, otonom teknolojileri geliştirilen sürücüsüz aracın testlerine başladıklarının altını çizdi.

Bundan böyle dünyada büyük bir dönüşümün habercisi olan ve farklı ülkelerde test sürüşlerine başlanan gelişmiş özelliklere sahip otonom araç testleri İstanbul’da yapılmasına karar verildi. Arabalarda sürücü karamının, 2030 senesinden itibaren piyasaya sunulacağı öngörülen otonom özellikli araçlarla beraber tarihe karışması bekleniyor. Bütün dünyayı etkisi altına alacak olan bu köklü değişim ve dönüşüm ilk mühendislik adımları Türkiye’de atılmaya başlandı. Tüm dünyanın en büyük otomotiv mühendislik firması olarak karşımıza çıkan AVL’nin İstanbul’daki merkezi AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye tarafından otonom teknoloji geliştirilen hibrit özellikli ilk sürücüsüz araç, İstanbul’da yapılacak olan test sürüşüne hazır bir hale geldi. AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, otonom teknolojileri geliştirilen sürücüsüz aracın testlerine başladıklarının altını çizdi. Ayrıca İmpram aracın sahip olduğu gelişmiş otonom özellikler hakkında önemli bilgileri paylaştı.

Yerli Elektrikli Scooter Girişimi: MartıYerli Elektrikli Scooter Girişimi: Martı

Araç, hibrit-elektrikli bir model

Sözz konusu olan aracın akıllı algoritmaları ve diğer sürücüsüz araç sistemlerini geliştirilen aracın gelişmiş özelliklere sahip olduğunun altını çizen AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, kullanıcıların herhangi bir müdahalesi olmadan pek çok işlevi yerine getirebildiğini ifade etti. Dr, Serkan İmpram konuyla alakalı olarak konuşmalarına şu şekilde devam etti; “İstanbul’daki Ar-Ge merkezlerimizde Türk mühendislerimiz tarafından otonom sistemleri geliştirilen araç, hibrit-elektrikli bir model. Bununla birlikte, geliştirdiğimiz sistem pek çok farklı araç türüne de uygulanabilecek özellikte ve seviyede. Uluslararası güvenlik standartlarına göre geliştirdiğimiz otonom araç, ilk olarak L2 seviyesinde testlere başlayacak. Araçla herhangi bir kullanıcı müdahalesi olmadan otoyolda sürüş yapılabilecek. Direksiyon, hızlanma ve yavaşlama kontrolü araç üzerine yüklediğimiz akıllı algoritmalar sayesinde araç tarafından yönetilecek. Aynı zamanda otobanda seyir halindeyken kendi kendine virajlı yollarda dahi şeridini koruyabilecek.”

Söz konusu olan araç trafik kurallarına göre kendi hızına kendisi karar verecek

Yalnızca bu açıklamalar ile sınırlı kalmayan AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, otonom teknolojileri geliştirilen aracın trafik kurallarına göre kendi hızını kendisinin karar verebileceğini ifade etti. Kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan aracın trafik kurallara uyacağının altını çizen Dr. Serkan İmpram, “Hız sınırına uygun şekilde şeridini koruyacak ve önüne çıkacak araçların hızına göre kendi hızını güvenli bir mesafeden takip edecek şekilde ayarlayabilecek. Gerektiğinde şerit değiştirme, herhangi bir problem olduğunda aracı güvenli şekilde kenara çekmek gibi daha ileri gelişmiş fonksiyonlar eklenerek kontrol yapay zekaya bırakılacak. Eklenecek yeni özelliklerle tüm kararlar, geliştirilen otonom fonksiyonlarca alınıp uygulanabilmesi sağlanacak ve her koşulda güvenli bir şekilde çalışan tam otomatik bir sürüş mümkün hale gelecek.” şeklinde konuştu.

 

 

 


İlgili uygulamalar
Yerli ve elektrikli araçların ÖTV'leri iade edilecekYerli ve elektrikli araçların ÖTV'leri iade edilecek
Yerli, elektrikli araçların bataryası için yatırım yapılacakYerli, elektrikli araçların bataryası için yatırım yapılacak

PAYLAŞ