Yeni sosyal medya Reklam ve Ticari Uygulamalar Kılavuzu neler içeriyor? - Haberler - indir.com

Yeni sosyal medya Reklam ve Ticari Uygulamalar Kılavuzu neler içeriyor?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-22 09:00:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Sosyal Medya

Sosyal medya fenomeni ya da son dönemlerdeki yaygın adı ile influencerlar için yeni bir kılavuz hazırlandı. Kılavuzda ana konu, sosyal medya etkileyicileri tarafından yapılan tüketiciye yönelik her türlü ticari reklam ile ticari uygulama olurken yeni sorumluluklar ve yükümlülükler de detaylı olarak açıklandı.

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Kılavuzu neler içeriyor?

4/5/2021 tarihli ve 309 sayılı Reklam Kurulu toplantısında alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan kılavuzda öne çıkan maddeler şöyle;

Türkiye’de en çok takip edilen 15 TikTok fenomeniTürkiye’de en çok takip edilen 15 TikTok fenomeni

Sosyal medya etkileyicisi aracılığıyla yapılan reklamların, açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi ve ayırt edilebilir olması zorunlu. Bu doğrultuda reklam ve benzer çalışmalar gerçekleştiren sosyal medya etkileyicilerinin mevcut paylaşımları altında mutlaka belirtilen 8 farklı etiket ve açıklamalardan birisini kullanması gerekiyor. Bu etiket ve açıklamalar ise şöyle;

1)            #Reklam

2)            #Reklam/Tanıtım

3)            #Sponsor

4)            #İşbirliği

5)            #Ortaklık

6)            “@[Reklam veren] ile işbirliği”

7)            “@[Reklam veren] tarafından sağlandı.”

8)            “@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”

Podcast gibi alanlarda yapılacak reklamlarda ise “Bu podcast, [reklam veren] hakkında reklam içerir.” şeklindeki ibarelerin hem sözlü hem de yazılı olarak belirtilmesi gerekiyor. Yeni kurallar çerçevesinde belirtilecek olan etiketler ve açıklamaların arka fondan ayırt edilebilecek ve kolay okunabilecek şekilde yer almasına özelikle dikkat edilecek. Mevcut yeniliklerle yapılacak olan paylaşımların reklam olduğu, takipçiler tarafından kolay bir şekilde anlaşılması hedefleniyor.

Sağlık ve bilinmeyen ürün tanıtımlarına yeni kısıtlamalar

Yeni kılavuz ile birlikte tavsiye ve sağlık önerileri konusunda da çeşitli kısıtlamalar getirildi. Mevzuata aykırı olacak şekilde herhangi bir mal ve hizmet için sağlık beyanında ve önerisinde bulunamayacak olan sosyal medya kullanıcıları, denemediği ve tanımadığı bir mal ve hizmet reklamlarında da deneyime sahipmiş gibi bir algı yaratamayacak. Tanıtımlarda herhangi bir doktor, diş hekimi, veteriner hekim ya da eczacı gibi sağlık alanında çalışan kişiler için önerilerde bulunamayacak ve hizmet tanıtımları yapılamayacak. Aynı zamanda kişilerin kendi satın aldığı bir ürün ya da hizmet için firmadan hediye edilmiş gibi bir algı yapması da artık yasak.

Reklam verenler de sorumlu tutulacak

Mevcut kılavuz ile birlikte yaşanacak herhangi bir olumsuzlukta reklam verenler de sorumlu tutulacak. Bu doğrultuda reklam verenlerin mevcut kılavuz hükümleri doğrultusunda reklam çalışmalarını yapması ve çalışma yapacağı sosyal medya kullanıcılarını da bu konuda bilgilendirmesi önemli.

Mevcut kılavuz; reklam veren, reklam ajans sahipleri ve sosyal medya etkileyicileri için yeni bir döneme işaret ederken olası ilahilerde yapılacak olan tüm incelemeler mevcut kılavuz doğrultusunda cezaya tabi tutulacak.

 



PAYLAŞ