Yeni nesil AirPods kemik iletim teknolojisi ile gelebilir - Haberler - indir.com

Yeni nesil AirPods kemik iletim teknolojisi ile gelebilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 9 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-30 13:31:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Teknoloji

Yeni nesil AirPods, normal kulaklıkların etkili olmadığı çeşitli durumlarda kaliteli ses sağlamak için kemik iletim teknolojisi ile gelebilir. Apple'ın bu hamlesi, özellikle kablosuz kulaklık alanında büyük bir değişime sebep olabilir.

Yeni nesil AirPods kemik iletim teknolojisi ile gelebilir

Kulaklıklarda kaliteli ses arayan kişilerin aslında aradığı teknoloji olan Bone Conduction (kemik iletim teknolojisi), Apple'ın kablosuz kulaklıkları için sunacağı yeni bir teknoloji olabilir. Peki bu teknoloji aslında nedir?

AirPower'a ait son prototipin görüntüleriAirPower'a ait son prototipin görüntüleri

Bone Conduction adı verilen teknoloji, aslında 18. yüzyılda Ludwing Van Beethoven tarafından bulunmuştur. Ünlü besteci neredeyse sağır olduğu için, bestelerini yaparken piyanosuna bağlı bir çubuğu, parçasını çalarken ısırdığı zaman, çene kemiğinin sesi iç kulağına iletmesi sayesinde duyabildiğini keşfetmiştir.

Ses iletiminin, kulaklıklar ile sesi kulak zarına ileterek değil, kafatası ve çene kemikleri ile birlikte kulak zarını geçerek direkt olarak iç kulağa iletildiği ses iletimi teknolojisi olarak açıklayabiliriz. Kemik iletiminin yararını sınırlayan bazı sakıncaları da yer alıyor. Bunlarda öncelikli olanı yüksek frekanslarda çalışabilme özelliğidir. İnsanlar tipik olarak 20 Hz ile 20.000 Hz arasında sesleri kayıpsız bir şekilde duyabiliyor. Kemik iletimi ise yalnızca 4.000 Hz'in alt seviyelerinde etkili bir şekilde ve ses kalitesi daha yüksek Hz aralıklarında bozulur.

Geçtiğimiz salı günü  Apple’ın ABD Patent ve Marka Ofisi’nden “Ses kompresörleri kullanılarak çok yollu ses stimülasyonu” başlıklı bir patent aldığı ortaya çıktı. Apple, kemik iletimi ile ilgili olan sorunlarını kısmen standart hava iletim yöntemlerinin desteği ile hafifletilebilir olarak değerlendiriyor.

Ses sinyalleri yüksek frekanslı bileşenler, orta frekans bileşenleri ve düşük frekanslı bileşenlerden oluşan üç kategoriye ayrılıyor. Orta frekanslı ve düşük frekanslı bileşenler daha sonra dinamik aralığı azaltmak adına kompresörler kullanılarak işleniyor ve kombine bir bileşen haline getiriyor.

Bu kombine sinyal daha sonra kullanıcının kafatası üzerinden kemik iletimi kullanılarak gönderiliyor. Kemik iletimi yoluyla gönderildiğinde etkili olmayan yüksek frekanslı bileşen, bunun yerine normal olarak havaya gönderilerek rahatsız edici olmayan kaliteli ses ortaya çıkıyor. Apple’ın kemik iletimi teknolojisi için 2014 ve 2015 patent başvuruları, kablosuz kulaklıkları için uzun yıllardır çalıştığını ortaya koyuyor.



PAYLAŞ