Yeni iPhone'larda parmak izi okuyucusu ekranda olacak - Haberler - indir.com

Yeni iPhone'larda parmak izi okuyucusu ekranda olacak

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-06 12:03:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Akıllı Telefonlar

Bildiğiniz üzere Apple Touch ID alanında uzun bir süredir çalışmalar yapıyor. Cihazlarda olan şifre sistemiyle güvenlik yerine parmak izi okuma sistemini daha güvenli bulan markanın bunu cihazlarına getirmesinin ardından bu teknoloji dünya çapında da yaygınlaşmıştı. Bu teknolojiyi daha ileri seviyelere taşımak isteyen marka 2021 senesinde yeni çıkaracağı iPhone modelleriyle birlikte, Touch ID’yi ekrana gömülü bir şekilde çıkarmayı planlıyor. 

Apple hakkında ortaya çıkan bir iddia sektörün güvenilir analisti olan Ming-Chi Kuo’ya ait. Bugün 9yo5Mac’de yayınlanan habere göre Ming-Chi Kuo Apple’ın bu teknolojiyi,  yeni cihazlarda bulunan Face ID ile birlikte sunacağını öne sürdü. Apple eğer bu iddiayı hayata geçirirse iki farklı güvenlik yöntemini birbiriyle tamamlayarak kullanıcılara daha geniş bir deneyim sunmuş olacak. 

Apple, Intel'i 1 milyar dolara almaya hazırlanıyorApple, Intel'i 1 milyar dolara almaya hazırlanıyor

Apple Tocuh ID'yi geri mi getiriyor?

Ekran içi Tocuh ID teknolojisi bir süredir birçok akıllı telefon üreticisinin kullanmayı tercih ettiği yöntemlerden biri. Bu teknoloji ilk olarak Vivo markasının X20 Plus UD cihazıyla birlikte tanınsa da, aslında Apple’ın bu teknoloji üzerinde 2017 senesinden beri çalışmalar yaptığı biliniyor. Hatta bu konuda ilk pantent alan da Apple olmuştu. Ancak 2017 senesinden beri şirketten bu teknolojiyi cihazlarına entegre etme konusunda bir adım gelmemişti. 

Apple iCloud'a giriş için Face ID ve Touch ID kullanımını test ediyor

Bunun nedenin ise parmak izi sensörü teknolojisinde bulunan kısıtlamalardan kaynaklandığına inanılıyor. Sensörler her ne kadar gelişmiş olsa da, parmak izi okuma teknolojisinin hala geliştirilmesi gerektiği de bir gerçekti. Bu alanda istediğini elde edemeyen Apple’ın bu teknoloji için beklemeyi tercih ettiği düşünülüyor. Akıllı telefonlara Touch ID için eklenen parçalar yüksek güç tüketimine sahip ürünler. Buda cihazların hızlı şarj tüketimine sahip olabiliyor. Bunun yanı sıra sensörler boyut olarak küçük olsa da, modül olarak kalın bir yapıdalar buda cihazların içinde geriye kalan donanım için kısıtlı bir yer sunuyor. Apple son dönemlerde ekran boyutunu ne kadar büyütse de, ürettiği cihazlarında ise belirli boyutların üstüne çıkmamayı tercih ettiğini düşünürsek markanın bu teknolojiyi kullanıcılarına sunmakta neden beklediğinin cevabını da vermiş oluruz. 

Ming-Chi Kuo’ya göre Apple bu entegre sonunu neredeyse çözmek üzere. Markanın hazırda üzerine iyileştirmeler yapılan teknolojiyi 2021 senesinde yeni iPhone’larda sunacağını iddia eden Kuo, Apple’ın ilerde Qualcomm’un kullandığı teknolojiye benzer olarak cihazlarında ultrasonik parmak izi algılama teknolojisini kullanacağını öne sürdü. 

Bunun yanı sıra Kuo, Apple’ın bu teknolojiyi geliştirmesinin marka içinde yararlı olduğunu belirterek, Tocuh ID teknolojisinin Aple Watch’a da daha çok uyum sağlayacağını dile getirdi. İddialar her ne kadar kulağa mantıklı gelse de, Apple’dan henüz Apple Watch’a böyle bir ekleme yapılıp yapılmayacağı konusunda herhangi bir açıklama gelmedi. Apple Watch, şuan da sadece PIN kodu ve biyometrik güvenlik yöntemine sahip. 

Apple Tocuh ID’le Face ID’yi birleştirecek mi? 

iPhone 11 Ekrana Gömülü Touch ID ile Gelebilir

Ming-Chi Kuo’nun bir diğer iddiası ise, Apple’ın 2021 senesinde pazara tanıtacağı cihazlarında Face Id ve Tocuh ID’yi bir arada kullanacak olması. Bu teknolojik sistemleri birleştirmek oldukça ilgi çekici ve çarpıcı bir adım olsa da, bu güvenlik tipinin iki faktörlü biyometrik doğrulama sistemine sahip olması anlamına geliyor. Buda cihazların güvenliği konusunda oldukça büyük bir adım. Apple bu teknolojiyi hayata geçirebilirse pazardaki en yüksek güvenlik sistemine sahip olan bir akıllı telefonda üretebilir. Çünkü iki faktörlü biyometrik doğrulama birinin telefonunuza erişmek istediğinde hem yüzünüzü hem de parmak izinizi taklit etmesi demek bu da hırsızların ya da korsanların pek başa çıkabileceği bir teknoloji değil. 

Bildiğiniz üzere Touch ID ilk kez kullanılmaya başlandığında korsanların bu teknolojiyi 24 saat içerisinde devre dışı bırakarak aşabildiği saptanmıştı. Ancak iki faktörlü doğrulma bu alandaki güvenlik açığını kapatacak ciddi bir adım. Ancak Apple’ın bu teknoloji iki sene içerisinde kullanıp kullanmayacağını hakkında bir yorum yapmak için 2021’i beklemek daha doğru bir karar. İddiaların gerçek olup olmadığını ya da markanın yön değiştirmeyi seçip seçmeyeceğini ancak o zaman görebiliriz. 


Apple yenilenebilir enerjide fark yaratıyorApple yenilenebilir enerjide fark yaratıyor
Apple, Siri ile kullanıcıları dinlemediğini iddia ettiApple, Siri ile kullanıcıları dinlemediğini iddia etti

PAYLAŞ