Yeni iPhone'lar 4K, HDR ve VR Desteği Sağlayacak - Haberler - indir.com

Yeni iPhone'lar 4K, HDR ve VR Desteği Sağlayacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-03-13 14:40:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Akıllı Telefonlar

Bilgisayarlarımızda olduğu gibi akıllı telefonlarımızda da grafik birimi olan GPU'lar önemli bir rol oynamaktalar. Mobil platformlarda bulunan GPU markalarından olan PowerVR yeni bir Furian seri grafik yonga setini duyurdu. Bu yeni Inmagination PowerVR Furian GPU serisi ile iPhone modellere 4K ve VR gibi birçok teknoloji desteği gelecek. Şimdi bu yeni nesil GPU biriminin detaylarına bakalım. Bilgisayar tarafında AMD ve Nvidia gibi grafik kart üreticilerinin popüler markaları bulunurken mobil platformda ise Qualcomm, ARM ve Imagination gibi bilinen markalar bulunmakta. Şimdi onlardan biri olan Imagination'un yeni güçlü GPU birimi Furian'a göz atalım.

PowerVR seri ismi ile daha çok anılan Imagination firması yeni Furian GPU mimarilerini duyurdu. Bu yeni GPU birimleri ile iPhone modellerde 4K ve VR gibi teknolojiler desteklenebilir olacak. Apple, iPhone 4 modelinden bu yana Furian GPU yongalarını kullanıyor ve yeni nesil Furian GPU'lar ise üst seviyelere oynayacak gibi duruyor. Öyle ki 4K kalitede VR ve AR arttırılmış gerçekçilik teknolojileri günümüzde bir hayli popüler durumda. 6.Nesil PowerVR serisi Furian ile de oldukça önemli yenilikler sunulacak.

PowerVR Furian

28 nm Rogue mimarisi ile üretilen Imagination, artık Furian serisi ile beraber 7 nm üretim teknolojisine geçerek enerji verimliliği ve termal bütçe adına olumlu anlamda yükseliş gerçekleştirdi. API tarafında OpenGL ES ve OpenCl desteği verilirken yeni Furian seri ile beraber OpenVX desteği sunulacak. Buda yeni GPU biriminde çekirdek sayısı optimizasyonu olarak oyun ve uygulamalarda daha fazla performans sergilemesi anlamına gelecek.

iPhone tarafında ise yeni nesil bu Furian mimarisi GPU'lar ile beraber mobil oyunlarda VR teknoloji desteği sağlanacak. Çözünürlük noktasında da iyileştirme olacak bu noktada 1080p'den 4K çözünürlüğe geçiş yapılacak. Video noktasında ise 120 FPS kayıt yapılabilip oynatılabilecek. Yeni Furian mimarisi gerek çekirdek yapısı gerekse iletişim ve veri aktarım noktalarında bir hayli yükselişe geçerek piyasada adından bahsettirecek gibi duruyor.

Bu yeni GPU'nun ilk örnekleri 2017 yılının ikinci yarısından itibaren geleceğe benziyor. Apple'ın önümüzdeki versiyonlardaki iPhone modellerinde 4K, 120 FPS ve HDR ekran gibi birçok yeni teknoloji görebiliriz. Ancak bu yıl çıkacak olan iPhone modellerde bu GPU modelin olmayacağını belirtebiliriz.





PAYLAŞ