Yeni geliştirilen ucuz bataryalar Lityum-İyon bataryaların yerini alacak - Haberler - indir.com

Yeni geliştirilen ucuz bataryalar Lityum-İyon bataryaların yerini alacak

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-20 20:25:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Akıllı Telefonlar

Günümüzde kullandığımız cihazların birçoğunun bataryası Güney Amerika kıtasında yer alan dağların kayaçlarından çıkartılan lityum elementinden oluşturuluyor. Ancak her şeyde olduğu gibi günü geldiği zaman bu element de tükenecek. Peki tükendiği zaman ne yapacağız? Üretilen bataryaları yalnızca akıllı telefonlarda mevcut olduğunu düşünmeyin. Hemen hemen tüm araba firmaları elektrikli araç üzerinde çalışma sürdürüyor ve lityum elementi de her geçen gün biraz daha azalıyor. 

Bilim insanları bu anlamda çok kafa patlatıyor

Yalnızca bu elementin tükeniyor olması tek sorun değil. Günümüzde bu element sayesinde üretilen bataryalar artık istediğimiz güçte bize cevap veremiyor. Yani yetersiz kalıyor. Eğer farkındaysanız akıllı telefonlarımızı bazı zamanlar günde 2 defa şarj ettiğimiz zamanlar oluyor. Bilim insanları ise bu durumun farkında ve bu durum üzerine yoğun bir şekilde kafa patlatıyorlar. Bilim adamları şu an öyle bir noktaya geldiler ki daha ucuz maliyeti olan ve daha etkili olan sodyum-iyon bataryalar üzerine yoğunlaştı. 

Bilim insanları sodyum-iyon bataryalarda yeni bir gelişme gerçekleştirdi

Ne var ki üzerinde çalışılan bu sodyum-iyon bataryalar patlamaya çok meğilli bataryalar sınıfında yerini alıyor. Şarj edilme esnasında ise enerjinin bir kısmını boşa harcadıkları için verimli olmuyorlar. Ancak bilim insanları geliştirdikleri yöntemler sayesinde sodyum-iyon stabilize ve enerji kaybı sorunlarını çözdüklerini iddia ediyorlar. Yaptıkalrı çalışmalar ile mevcut sorunları ortadan kaldıran bir sodyum tozu ürettiklerini ifade eden Purdue Üniversitesi'nde görev yapan bilim adamları ciddi anlamda yol katettiklerini ifade ediyor. Konuyla alakalı olarak açıklama yapan Kimya Mühendisi Prof. Dr. Vilas Pol, "Sodyum-iyon bataryaların endüstriye kazandırılması için potansiyel bir yol." şeklinde konuştu. 

 





PAYLAŞ