Yeni bir davayla karşı karşıya kalan Apple Çin'deki üretimini durdurmak zorunda kalabilir - Haberler - indir.com

Yeni bir davayla karşı karşıya kalan Apple Çin'deki üretimini durdurmak zorunda kalabilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-04 16:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Cupertinolu teknoloji devi Apple'ın Çin'deki satışları ciddi anlamda şu an için tehlikeye girmiş gözüküyor. İddialara göre bu patent ihlalinde bulunan ve bu patent ihlali sonucunda 1,4 milyar dolarlık bir ceza talep eden Apple, aynı zaman içerisinde Çin'de satış yapma hakkını da yitirebilir. Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olan Apple, Çinli Shanghai Zhizhen adlı bir firmayla tekrar anlaşmazlık içerisine girdi. Apple'ın sesli asistan teknolojisi Siri'ye benzer bir patentin haklarını elinde bulundurduğu belirtilen Zhizhen'in Apple'a karşı bir patent ihlali davası açmaya hazırlandığı belirtildi.

Toplamda 10 milyar yuan yani yaklaşık 9.760.000.000 TL değerindeki patent davası, Apple'a para cezasından daha büyük maddi kayıplar yaşatabilir. Shanghai Zhizhen isimli firmanın davayı kazanması durumunda Apple'ın en büyük ikinci pazarı olan Çin'de satış yapması tamamen yasaklanabilir.

Apple, App Store için belirlenen komisyon oranı hakkında konuştuApple, App Store için belirlenen komisyon oranı hakkında konuştu

Yasak sadece iPhone akıllı cihazlardan ibaret değil

Sesli asistan Siri, bildiği üzere Apple'ın birçok cihazında bulunuyor. Apple şirketinin özgün sesli asistan teknolojisi iPhone akıllı cihazların yanı sıra iPad'ler, Apple Watch'lar, Apple TV'ler ve Homepod benzeri akıllı hoparlörler içerisinde de yer alıyor. Kendine ait olan söz konusu bu teknolojinin haksız şekilde kullanıldığını dile getiren Shanghai Zhizhen ise 10 milyar yuanlık hasarının karşılanmasının yanı sıra Apple'ın patent ihlalinde bulunduğu iddia edilen ürünlerinin satış, üretim ve kullanımının da yasaklanmasını talep etti.

Son zamanlar içerisinde herhangi bir ABD'li markayla Çin'in arası pek iyi değilmiş gibi gözüküyor olsa da Çin'in Apple için çok ciddi bir pazar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Özellikle Huawei ile ABD arasında yaşanan bu sürtüşmenin ardından birçok kişi yerel markalara yönelmeyi tercih etmiş olsa dahi Çin'in Apple'ın en büyük yabancı pazarı olduğu biliniyor. Google, Facebook ve Amazon'un aksine Apple'ın Çin'de büyük bir başarıya ulaşmasının ardında da belirli sebepler bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda ABD Adalet Bakanı William Barr'ın iddialarına göre şirketin Çin'deki yasalara uyumlu davranmayı kabul etmesi, yerel yetkililerin erişebilmesi için telefonlara güvenlik arka kapıları yerleştirmesi sonucunda satışlarının olumlu etkilendiği biliniyor. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için sadece bu kadar olup gelecek günlerde çok daha net bilgilerin elde edilmesi bekleniyor. 


Apple Thunderbolt 3 Pro fiyatı ile dudak uçuklattıApple Thunderbolt 3 Pro fiyatı ile dudak uçuklattı
Apple Silicon işlemcili ilk Mac fiyatı ile gündemdeApple Silicon işlemcili ilk Mac fiyatı ile gündemde
Telegram Apple'ı haksız rekabet nedeniyle dava ettiTelegram Apple'ı haksız rekabet nedeniyle dava etti

PAYLAŞ