Yeni araştırma, sosyal ağların etkinliğinin düştüğünü gösteriyor - Haberler - indir.com

Yeni araştırma, sosyal ağların etkinliğinin düştüğünü gösteriyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 24 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-21 18:45:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Sosyal Medya

Pew Research tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan yeni araştırmada, haberlerin sosyal medyadan takip edilmeye devam ettiği ancak eskisi kadar çok fazla ilgi gösterilmediği belirlendi.

Amerika Birleşik Devletlerinde sosyal ağlara yönelik önemli bir araştırma gerçekleştirildi. Her yıl yapılan ve yenilenen çalışma ile birlikte sosyal ağlardaki etkinliğin düştüğü tespit edildi. Kullanıcıların üçte birinin haberlerini sosyal medyadan almaya devam ettiğini gösteren araştırmaya göre bu konuda yıldan yıla ciddi bir düşüş yaşanıyor.

2020’den 2021’e düşüş arttı!

2020 yılında haberleri ve gelişmeleri sosyal medyadan aldığını söyleyen kullanıcı oranı yüzde 36 olurken 2021 yılında bu oran yüzde 31'e geriledi. Facebook odaklı olarak yapılan mevcut çalışmada kullanıcıların eskiye göre çok fazla sosyal medyadaki içeriklere ilgi göstermediği somut hale getirilirken tüm sosyal medya ağlarının dahil edildiği araştırmada yine benzer bir durum görüldü. 2020 yılında yüzde 50 olarak açıklanan rakamlar, 2021 yılında ise yüzde 48'e geriledi.

Pandemi ile birlikte ilgi azaldı

Araştırmada özellikle pandemi dönemi ile birlikte bilgi kirliliğinin yaşanmasında bu değişimin hızlandığı belirtildi. Koronavirüs vakaları ile ilgili yayınlanan yanlış ya da provokasyon amacı taşıyan içerikler, kullanıcıların haber alma konusunda alternatiflere yönelmesini sağladı.

Facebook etkisini kaybediyor

Araştırmanın en dikkat çeken sonuçlarından bir tanesi de Facebook'un etkinliğinin azalması oldu. Katılımcıların yüzde 22'si düzenli olarak haber alınan kaynağın YouTube olduğunu söylerken, Twitter yüzde 13, Instagram ise yüzde 11 oranında kaldı. Toplumun değişen haber tüketim davranışlarının ölçülebilmesi ve analiz edilebilmesi adına gerçekleştirilen mevcut araştırmalar farklı sosyal ağ odaklı olarak da yapıldı.

Özellikle haber kaynağı olarak en çok büyüme gösteren uygulamalardan bir tanesi TikTok oldu. Ancak tüm bu değişimlere karşı haber alma kaynakları arasında Facebook hala zirvenin ilk sırasında yer alıyor. YouTube, Twitter, Instagram ve TikTok gibi rakiplerinin önemli bir gelişim kaydettiği sürede Facebook güç kaybı yaşasa da haberlere ulaşma noktasında hala genel bir alışkanlığa sahip. 

Araştırmalarda sosyal medya ağlarını kullanan ve haber almayı tercih eden kullanıcıların demografik bilgilerini de yer verildi. Yeni güncellenen tablo ise şöyle; 





PAYLAŞ