"Yazıcı Bir Yapılandırma Sorunu Yaşadı" Hatası Nasıl Çözülür?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 37 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-25 09:00:17
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Nasıl Yapılır?

Bilgisayarlarda yazıcı kullanan kullanıcılar, özellikle Windows 10 işletim sisteminde kurulum ve kullanım aşamalarını kolay bir şekilde gerçekleştirebilir. Ancak zaman zaman çeşitli sebepler nedeniyle hatalar alınabilmektedir.

Windows 10 işletim sisteminde yaşanan yazıcı hataları arasında en çok görülen ise “Yazıcı bir yapılandırma sorunu yaşadı” hatası olmaktadır. Böyle bir hata alındığında çeşitli seçenekler denenerek hatanın giderilmesi sağlanabilmektedir. 

Bilgisayar yazıcıyı algılamıyorsa ne yapılır?Bilgisayar yazıcıyı algılamıyorsa ne yapılır?

"Yazıcı Bir Yapılandırma Sorunu Yaşadı" Hatası Nasıl Çözülür?

Windows 10 işletim sisteminde böyle bir hatanın ortaya çıkmasındaki en önemli etkenlerden birisi yazıcıda meydana gelen fiziksel sorunlardır. Kağıdın sıkışması, kablonun hasar görmesi, yanlış bağlantı noktasının kullanılması gibi durumlar yazıcıda benzer hataların alınmasına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle mevcut sorun alındığında öncelikle fiziki bir sorunun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli. Eğer bir sorun bulunmuyorsa aşağıdaki önerileri deneyebilirsiniz.

Yazıcı Sorun Giderici Aracını Çalıştırma

Yazıcı ile yaşanan tüm sorunlarda, ilk olarak destek alınabilecek araçlardan birisi yazıcı sorun giderici aracıdır. Windows 10 işletim sisteminde yer alan yerleşik sorun giderici, yazıcı gibi sistemdeki pek çok farklı problem için kontrol ve çözüm bulunmasını sağlar. Bu aşamalar için ayarlar uygulamasını açtıktan sonra güncelleme ve güvenlik bölümünde yer alan sorun giderici sekmesi takip edilmelidir. Sorun giderme sekmesinde yer alan ek sorun gidericiler bölümünden yazıcı sorun gidericisi seçeneğini seçerek mevcut araçtan yardım alınabilir. Araç tarafından yapılacak denetlemeler sonrasında, mevcut sorunlar belirlenecek ve sorunların çözülmesi için de gerekli düzeltme önerileri sunulacaktır. Kontrol sonrasında bu önerileri uygulayarak sorunun giderilip giderilmediğini kontrol edebilirsiniz.

Windows 10'da Yeni Yazıcı Güncellemesi

Windows 10 işletim sisteminde genellikle yazıcı sürücüleri otomatik bir şekilde yüklenir. Ancak güncelleme desteği olmadığından dolayı yeni güncellemeler için kullanıcıların manuel bir şekilde işlem yapması gerekmektedir. Yeni bir güncelleme alarak yazıcıda yaşanan pek çok sorun giderilebilmektedir. Bunun için aygıt yöneticisi üzerinden yazıcının bulunması ve sağ tıklayarak sürücü güncelle seçeneğinin tercih edilmesi yeterli olacaktır.  Güncellemede online seçenek seçilmelidir. Böylece en güncel sürücü bulunarak bilgisayara yüklenebilir. 

Yeni Sürücü ve Program Kurulumu Yapma

Windows 10 işletim sisteminde otomatik bir şekilde kurulan yazıcı için bazen farklı hatalı sürücüler kullanılabilmektedir. Bu nedenle sürücülere bağlı sorun yaşanması mümkün olabileceğinden dolayı kullanıcıların resmi site üzerinden işletim sistemi için önerilen programı kurması ve sürücünün yüklenmesi gerekebilir. Bu tür işlemlerde öncelikle eski sürücünün kaldırılması ve ardından yeni sürücünün yüklenmesi önerilmektedir.

Yazdırma Biriktiricisi Hizmetini Yeniden Başlatma

Yazıyı kullanımlarında bazen yazdırma biriktiricisi hizmetinde yaşanan problemler hata alınmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle hizmetin yeniden başlatılması ile birlikte sorun çözülebilmektedir. Çalıştır penceresine services.msc yazarak ulaşabileceğiniz hizmet ekranında, en alt kısımlarda yer alan yazdırma biriktiricisini seçmeniz ve bu hizmete sağ tıklayarak özellikler sekmesine geçiş yapmanız gerekir. Bu bölümde durdur ve yeniden başlat gibi farklı seçenekler vardır. Hizmeti durdurarak yeniden başlatmanız yazıcının sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayabilir. 

Genellikle donanım ile ilgili yaşanan hatalar nedeniyle meydana gelen problemlerde belirtilen çözüm önerileri kısa süre içerisinde yazıcıdaki hatanın giderilmesini sağlar.  Eğer tüm bu seçenekler yeterli olmuyorsa, uzmanlardan destek alınması gerekecektir.



PAYLAŞ