Yarın, 1 Kilogram Bilim Adamları Tarafından Yeniden Tanımlanacak - Haberler - indir.com

Yarın, 1 Kilogram Bilim Adamları Tarafından Yeniden Tanımlanacak

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 58 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-11-16 11:35:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Günlük hayatta ve yaşantımızda sıklıkla kullandığımız ölçü birimleri fiziksel nesnelere bağlı oldukları için uzun vadeli dönemlerde değerlerinde farklılıklar olabiliyor. Şimdi ise bunlardan birini daha far eden bilim adamları tarafından kilogram yeni bir tanım kazanacak. Yarın itibariyle Fransa’nın Versay şehrinde gerçekleştirilecek olan Genel Ölçüler ve Ağırlıklar konferansı önemli kararlara ev sahipliği yapacak. Konferans normal kullanıcıları fazla ilgilendirmiş olmasa da dünya genelindeki herkesi ilgilendiriyor diyebiliriz. İnsan hayatını daha kolaylaştırmak adına çeşitli kalıplar yine insanlar tarafından oluşturulan ölçü birimlerinden oluşuyor. Bazı fiziksel nesneler baz alınarak yapılan bu ölçü birimleri fiziksel nesnelerin aynı kalmaması ile beraber değişkenlik gösterebiliyor.

Kilogram’ın Tanımı Tamamen Değişiyor

Yarın gerçekleştirilecek bu etkinlik ile beraber bu konu ele alınacak ve baz alınan değeri bir fiziksel nesne olan son ölçü birimi kilogramın Planck sabitine bağlı bir değere sabitlenme oylaması gerçekleştirilecek. Şuan için kilogram değeri Fransa’da korunan platinyum-iridyum alaşımlı bir prototip ile ölçülüyor. Ancak iridyum yarı ömüre sahip olduğu için bu kısa prototipin zamanla ağırlığı da değişiklik gösterebiliyor. Bilim insanlarına göre bu kilogram prototipi son 129 yıllık süreçte 50 mikrogram ağırlık kaybetmiş durumda. Resmi olarak hala kabul edilse de şuan 1 kilogram 1000 gram değil 999.99995 grama eşit olarak denk geliyor.

Ancak Planck değeri kuantum mekaniğinde kütlenin elektromanyetik enerjisi ile ilişkisi bulunduğu için değeri hiçbir zaman değişmeyecek. Bu sayede kaç yıl geçerse geçsin 1 kilogram tam 1000 grama eşit olarak sabit kalacak. Son kilogram evrensel bir hal alacak ve Planck sabiti ile evrenin her yerinde aynı kalmaya devam edecek. Bu noktada madde, uzay ve zaman bükülmesi gibi kavramlar kilogram ağırlığını değiştirse bile Planck ile bu durum korunmuş olacak ve her zaman sabit kalacak.   





PAYLAŞ