Yargıtay davalarını tahmin etmek için yapay zeka kullanılacak - Haberler - indir.com

Yargıtay davalarını tahmin etmek için yapay zeka kullanılacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 22 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-12 10:35:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Donanım

Kodex Bilişim'in geliştirdiği ARYA yazılımı sayesinde Yargıtay davalarını tahmin etmek için yapay zeka kullanılacak. Bu yapay zekanın tahminlerinin yüzde 90'ı doğru sonuç veriyor.

Yargıtay davalarını tahmin etmek için yapay zeka kullanılacak

Yapay zekalar günümüzde sağlık, hizmet, eğitim ve savunma sanayisi gibi birçok sektörde kullanılıyor. Ayrıca günden güne çeşitleri artan yapay zekaların faydaları anlatmakla bitmez. ODTÜ Teknokent bünyesinde barınan Kodex Bilişim'in geliştirmiş olduğu "ARYA" yazılımı hukuk alanında bazı çözümler sunacak. TUBİTAK'ın Bireysel Genç Girişimcileri Destekleme Programı kapsamı içerisinde kurulan ve Ar-Ge şirketi olan Kodex Bilişim'in kurucusu Melih Ağraz, AA muhabirine, "ARYA" yazılımı hakkında bazı bilgiler verdi.

Gelişmiş Yapay Zekalı Helio P70 DuyurulduGelişmiş Yapay Zekalı Helio P70 Duyuruldu

Ağraz, bu projeleri TÜBİTAK'a sunduktan sonra kabul aldıklarını belirterek, sistemi geliştirirken Türkçe karar metinlerini yapay zekanın alt kategorisi "doğal dil işleme" teknoloji ile sayısal verilere dönüştürdüklerini ve çeşitli istatistiksel yöntemler sayesinde de sonuçları tahmin ettiklerini belirtti. Birinci derece mahkemelerin kararları halka açık olmadığından dolayı Yargıtay'a taşınan boşanma davalarını ele alabileceğimizi söyleyen Ağraz, "Bu davaların kararlarını 'onama', 'bozma' ve 'düzelterek onama' olarak 3 kategoriye ayırdık. Sisteme yeni bir Yargıtay davası eklendiğinde, bilgisayar davanın kararının bu kategorilerden hangisi olacağını yüzde 90 oranında doğru tahmin ediyor. Kararlar halka açıldığında yaş-cinsiyet gibi veriler gizleniyor. Elimizde daha detaylı bilgiler olsa daha yüksek oranda doğruluk payına ulaşılabilir." şeklinde açıklama yaptı.

Geliştirilmiş bu yazılımın hakimlere yardımcı olabileceğini, onların işini ellerinden almayacağını belirten Ağraz açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Adalet Bakanlığının elindeki 1,5 milyon veriden çok azını analiz edebiliyoruz. Şu anda sadece boşanma davası üzerinde çalışıyoruz ama daha geniş verilere ulaşabilirsek projemizi diğer davalara da uyarlayabileceğiz. Bakanlık çalışmamızı kapsamlı hale getirmek ister ve bize doküman sağlarsa projemiz gelecekte hakimlere yardımcı olabilecek bir sistem haline gelebilir." Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları için de benzer bir şekilde çalışmaların yapıldığını vurgulayan Ağraz, "AİHM davalarının sonucunu tahmin eden çalışma çok ses getirdi. Ulusal basında geliştirilen bu yapay zeka teknolojisinin, hakimlerin yerini alabileceği yönünde tartışmalar yer aldı. Biz de bu sistemi Türk yargısına uyarlayalım dedik." dedi.


Gboard Yapay Zeka ile GIF ÖnerecekGboard Yapay Zeka ile GIF Önerecek
Facebook Yapay Zekayı Değiştiriyor!Facebook Yapay Zekayı Değiştiriyor!
Snapdragon 8150, Yapay Zekalı Kirin 980'i EzdiSnapdragon 8150, Yapay Zekalı Kirin 980'i Ezdi

PAYLAŞ