Yapay Zekalar böbrek yetmezliğini tespit edecek - Haberler - indir.com

Yapay Zekalar böbrek yetmezliğini tespit edecek

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 55 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-08 19:03:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Teknoloji dünyası her gün yeni bir gelişmeyle karşımıza çıkıyor. Son dönemlerin en tartışmalı konusu ise kuşkusuz yapay zeka. Kullanım alanı gittikçe genişleyen yapay zeka teknolojisi mobil cihazlardan robotlara, sanat alanından sağlığa kadar birçok alanda karşımıza çıkıyor. Hatırlarsanız daha öncelerinde sizlerle yapay zeka ile kanser hücrelerinin tespit edilebildiğini paylaşmıştık. 

Akciğer kanserinin erken teşhisi için Google tarafından geliştirilen teknoloji 42 bini aşkın BT taramasında sadece yüzde 5 oranında yanılarak yanlış tespitlerde bulunmuştu. Bildiğimize göre Google şuanda bu teknolojiyi geliştirerek hata payını en aza indirgemek için araştırmalarına hız kesmeden devam ediyor.  

Yapay Zeka Ses Analizi ile İnsanların Görüntüsünü Tahmin EdiyorYapay Zeka Ses Analizi ile İnsanların Görüntüsünü Tahmin Ediyor

Bunun yanı sıra yapay zekayla bir gelişmede pedagojik alanda yaşanmıştı. Çocuklarda olan depresyonun teşhisi için geliştirilen özel yapay zeka teknolojisi klinik başarı seviyesine ulaşmıştı. Özellikle 10 yaş altı çocuklar için geliştirilen bu teknoloji çocuklara üç dakikalık hikayeler anlatılarak verdikleri tepkilerin detaylı analizlerine dayanıyordu.  

Sağlık alanında daha geniş amaçlar için kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojisiyle ilgili bugün bir gelişme daha gündeme geldi. Google tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojisi sayesinde artık böbrek yetmezlikleri de önceden teşhis edilebilecek. 

DeepMind yapay zeka algoritmasını yeniden düzenledi 

Sağlık alanında yapay zekayı oldukça verimli bir şekilde kullanmaya çalışan Google çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Elde edilen sonuçlar ise yapay zekanın özellikle sağlık alanında hayatımıza dahil olmasının geç teşhis edilen sağlık sorunları nedeniyle olan ölümlerin ciddi oranda azalacağını da gözler önünde seriyor. 

Google'a Göre Yapay Zeka ile Kanser Önceden Tespit Edilebilir

AKI olarak kısaltılan Akut böbrek hasarı, Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda neredeyse 500 bin kişinin ölümüyle sonuçlanıyor. Oldukça ciddi bir rakam olan bu ölüm sayısı İngiltere’de de 100 bin kişinin üzerine çıkmış durumda. Erken teşhisi neredeyse imkansız olan hastalıklar arasında olan Akut böbrek hasarı dünya genelinde her sene binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan ciddi hastalıklar arasında. Bu durumun gidişatını değiştirmek isteyen bilim insanları ise buna bir son vermek için yapay zeka teknolojisinin işe yarayabileceğini düşündü. 

 Google’ın sahibi olduğu DeepMind tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojisi, böbrek yetmezliği hastalığının erken teşhisinde kullanılabilir. Konu hakkında oldukça özenli bir çalışma yürüten DeepMind, yapay zekanın algoritmasını böbrek yetmezliğini önceden tespit edecek şekilde yeniden geliştirdi. Bu teknolojinin gelişmesinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bakanlıklarla ortak çalışma yürüten DeepMind’in geliştirdiği teknoloji ise oldukça umut vaat ediyor.  

Yapay Zeka ölümleri durduracak! 

Şuana kadar özenle tasarlanan yeni yapay zeka algoritması, akut böbrek hasarını 48 saat öncesinden tespit edebilme özelliğine sahip. Hastalar üzerinde uygulanma aşamasından başarılı bir şekilde çıkan bu yeni teknoloji 10 hastanın 9’una doğru teşhis koymayı başardı! 

Yapay Zeka Çocuklarda Depresyonu Tespit Edebiliyor

Böbrek yetmezliğinin tespiti için oldukça önemli bir rakam olarak karşımıza çıkan bu doğruluk oranına sahip yapay zeka teknolojisi, doktorlar için 15 dakika içerisinde hastayla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlayarak, hastalığın daha hızlı incelenmesini sağlıyor. 

Bilim insanları ise geliştirilen bu teknolojiyi üzerinde daha çok çalışıp, yapay zekanın algoritmasını ileri düzeyle geliştirerek böbrek yetmezliği hastalığının erken teşhis edilerek bu nedenden hayatını kaybeden kişi sayısını minimuma indirmeyi hedefliyor.  Sağlık alanında geliştirdiği yapay zeka algoritmalarıyla ciddi başarılara imza atan DeepMind ise konuyla ilgili olarak, yapay zeka algoritmasını ölümlere neden olan diğer hastalıklar içinde geliştirmek için çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. 


Yapay Zeka Dokunduğu Nesneleri TanıyabilecekYapay Zeka Dokunduğu Nesneleri Tanıyabilecek
Yapay Zekalar Pizza YapacakYapay Zekalar Pizza Yapacak

PAYLAŞ