Yapay zeka nedir? İnsanlığa faydası mı yoksa zararı mı var? - Haberler - indir.com

Yapay zeka nedir? İnsanlığa faydası mı yoksa zararı mı var?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 52 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-13 21:01:02
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Donanım

Son zamanlarda ismini sıkça duyduğumuz ve daha da sık duyacağımız hakkında tüm merak ettikleriniz…

Teknoloji dünyası, her yıl gelişmeye devam ediyor ve yeniliklerle insanlığın karşısına çıkıyor. Bundan 10 ve hatta 5 yıl öncesine bakıldığında, günümüzle arasında ne kadar büyük farklılıkların olduğunu ve teknolojinin nasıl ilerlediğini görmek mümkün. Son dönemlerin en popüler teknolojilerinden birisi de yapay zekalar ve yapay zeka ile çalışan robotlar. Yapay zeka ilk etapta akıllı telefonumuzun içinde bir sesken, şimdi çok daha ileri boyuta geldi. Bazı söylem seçkinleri bu durumun pek de iyi olmadığına yönelik açıklamalarda bulunurken, bazıları yapay zekaların insanlığı çok ileri boyuta taşıyabileceğini söylüyor.

Yapay zeka nedir?

Yapay zeka, bir bilgisayar bilimi alanı olarak biliniyor. Bilgisayar bilimi, günden güne gelişim gösteren bir alan ve yapay zeka bu anlamda gelinmiş en sok nokta olarak kabul ediliyor. Akıllı makinelar olarak da kabul edilen yapay zekalar, gerçek objelerle iletişim halinde olmayı başaran, planlayan, problemleri çözebilen, öğrenebilen bir sistem olarak geliştirildi. Bu teknolojinin temelinde bilgi yatmaktadır, çekirdek bileşeni ise bilgi mühendisliğidir. Bilim insanları ve bilgisayar mühendisleri arasında yürütülen ortak çalışma sonucunda, yapay zeka sistemlerinin, bilgiler arasında bağlantı kurması sağlanmaya çalışılıyor.

Yapay zeka teknolojisi için çalışabilecek 5 önemli şirket

Yapay zekalar durmadan gelişiyor

Yapay zekalar ilk etapta birilerinin yönetimiyle işlevsel olsa da şimdilerde insan müdahalesi olmadan eylemler yapabiliyor. Bu noktada devreye makine öğrenimi giriyor. Yapay zeka, makine öğrenimi sayesinde veri şablonlarını tanımlayıp sınıflandırabiliyor ve bilgiler arasında bağlantı kurabiliyor. Makine öğreniminin ileri seviyesi, yapay zekada derin örenme olarak nitelendirilir. Makine öğrenimi, yapay zeka teknolojisinde artık gelinen son noktadır ve en ileri seviyedir. Bu teknoloji şu an için oldukça yavaş ilerliyor. Fakat önümüzdeki yıllarda yaygınlaşacağı biliniyor. Böylece, ilerleyen yıllarda sinirsel yapay zeka ağları ile karşılaşabiliriz.

Günümüzde baktığımızda bu teknolojinin çok da uzağında değiliz. Yapay zeka aslında birçoğumuzun hayatında yer etmiş durumda. Bu ileri seviyede olmasa da akıllı telefonlarımızın için de bile yapay zekalar mevcut. İnsanlar için artık bu durum oldukça normal karşılanıyor. iPhone kullanıcıları “Hey Siri” diyerek, Android kullanıcıları ise “OK Google” kelimesi ile yapay zekaya ulaşabiliyor. Sadece küçük bir kesim yapay zekaların bu kadar ileri noktaya gelmesinden tedirgin. Çağımızın dâhilerinden biri olarak kabul edilen Elon Musk, bu durumun aslında pek iç açıcı olmadığını savunanlardan. Yapay zekanın bu kadar gelişmesini olumlu yorumlamayan Musk, robotların insanların sonunu getireceğini savunuyor.

Yapay zekalar insanlığın sonunu getirebilir mi?

Musk’ın savunduğu şeyin olması muhtemel. Yapay zekalar, aslında hayatı kolaylaştırmak adına geliştirilmiş bir teknoloji olarak insanlığa aktarılıyor. Bir yönden bakıldığında, yapay zekaların riskli birçok işi üstlenebileceği düşünülünce, insanlığı rahatlatabileceği ön görülebiliyor. Fakat olumlu yönü kadar olumsuz yönlerinin olduğunu söylemek ve Elon Musk’ın haklı çıkabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmakta fayda var. İnsan zekasına oranla algı seviyesi daha yüksek robotların üretilmesi, yani daha basit bir tabirle, insanlardan daha zeki robotların ortaya çıkması, insan lık için bir tehdit olabilir. Zamanla, robotlar insanlığı emri altına alabilir. Bu bir varsayım olsa da gerçekleşebilecek bir durum olduğu unutulmamalı.





PAYLAŞ