Yapay zeka ne değildir? - Haberler - indir.com

Yapay zeka ne değildir?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 55 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-08 11:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknoloji dünyasının en önemli konularından biri olan yapay zekanın ne olduğu hakkında halen çeşitli sorular soruluyor. Geleceği şekillendirecek olan yapay zeka sisteminin ne olduğu hakkında çeşitli bilgiler mevcut fakat ne olmadığı hakkında da değerlendirme yapmak gerekiyor. Yapay zeka çağında yapay zekanın ne olmadığı için bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Bugüne kadar bilgi kirliliği konusundan nasibini alan yapay zeka, her geçen gün evrilerek büyümeye devam ediyor. Yapay zeka adeta insanın hayal gücü ile birleşince çeşitli komplu teorilerine ve dispotik senaryolara dahil edildi. Hatta öyle ki yapay zeka gelecekte insanların gelecekte makinelerin kölesi olacağına dair çeşitli söylemler mevcuttur. Bunun ihtimali vardır lakin yapay zeka teknolojisi henüz yolun başındadır. Yapay zekanın ne olduğu değil ne olmadığı hakkında bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Estonya, kamu hizmetlerinde yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanmaya başladıEstonya, kamu hizmetlerinde yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanmaya başladı

Yapay zeka ne değildir?

  • Yapay zeka, bir robot değildir.
  • Yapay zeka, tüm sorunları zahmetsizce çözebilecek büyük bir güç değildir.
  • Yapay zeka ‘bilinçli’ değildir.
  • Yapay zeka, hırsları olan bir varlık değildir.
  • Yapay zekaların insanlardan bağımsız hedefleri yoktur:
  • Yapay zeka, android değildir.
  • Son olarak, yapay zekâ korkulacak bir şey değildir.

Yapay zeka teknolojisi denildiğinde insanların aklına işleri elinden çalacağı, insanın insana duyacağı ihtiyacın azalacağı ve hatta günü geldiğinde de dünyayı ele geçirip niyeyse bizi de köle olarak kullanacak robotlar geliyor. Fakat yapay zeka teknolojisi aslında tam olarak bu değildir. 

Yapay zeka, sorunları ortadan kaldıracak bir güç değildir

Yapay zeka teknolojisi farklı kullanım alanlarında çok farklı konulara çözüm aradığını ve bulduğu bilinene bir durumdur. Fakat bu yapay zekanın karşılaşılan karşılaşılan tüm sorunları saniyeler içerisinde çözüme kavuşturan ya da sorulan tüm soruların cevaplarını zaten bulan büyük bir güç anlamına geliyor. Aslında tam tersine, yapay zeka teknolojisi insanların bilmediği hiç bir şeyi bilmiyor çünkü insanlar ne öğretirse yapay zeka onu bilir. Bunun tek avantajı ise tüm bu bilgileri çok kısa bir süre içerisinde işleyip sonuçları hızlıca sunabilmesidir. Bu nedenle de yapay zeka hayatın sırrını çoktan çözdüğünde ve yakın zaman içerisinde insanlığı yok edeceğinden korkulmasına gerek yoktur. 

Yapay zeka teknolojisi bilinçli değildir

Yapay zeka teknolojileri, temel olarak insanların düşünme biçimlerini taklit eder ve aslında insanları düşünerek hareket eder. Fakat sadece bir konu üzerinde uzmanlaşmıştır. Şöyle ki satranç oynamak gibi bir konuda gelişim sağlar. Problemler yapay zeka ile şu şekilde çözülür, ondan istenilen işleri bu şekilde yapar. Fakat bilinç sahibi, duygular ve empati yeteneği bulunmaz. Bunun için öz farkındalık duygusu gerekir. Bu duygu ise bazı hayvanlara ve insanlara özgüdür. Filmlerde bazı robotların duygusal bağlar kurduğu görülüyor olsa da bu henüz yaşanan bir durum değildir. 

Yapay zekanın insanlardan farklı hedefleri yoktur

Yapay zeka teknolojilerinin varoluş amaçları insanlar tarafından belirlenir, geliştirilir ve sınırlandırılır. Bu sebeple de yapay zekadan kendi adına bağımsız bir şekilde hedefler belirlemesi ve bu hedefler doğrultusunda hareket etmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Yapay zeka sisteminin kötücül hedefler için programlanması ve adeta bir tür silah olarak kullanılması mümkündür ancak, bu yapay zekanın suçu değildir. Yapay zekayı programlayanın suçudur. 

Yapay zekalar, birer Android değildir

Bazı kavramların insan zihninde oluşturduğu şeyler aslında çok farklıdır. Yapay zeka denildiğinde insanların aklına insansı robotlar geliyor olsa da tam olarak durum bu şekilde değildir. Yapay zeka hakkında insanların aklına kötü şeyler geliyor olmasının başlıca sebebi aslında yapay zeka ve bu android anlayışıdır. Ancak yapay zeka en basit tanımıyla, insanların düşünce biçimiyle, çözülmesi gereken sorunları çözebilecek ve kendisinden istenilen görevleri tamamlayabilecek yetkiye sahip bir programdan başka bir şey değildir. 

Yapay zeka korkulacak bir şey değildir

Yapay zeka ürünleri gelecekte tüm iş kollarına birden etkin olacak ki insan gücüne gerek kalmayacak. Bu konu son yıllarda yapay zeka ile ilgili en çok tartışılan konuların başında gelir. Yapay zeka ile ilgili birçok senaryo yazılıyor ve filmler çekiliyor. The Guardian için "Sizi yok etmeyeceğim" başlıklı bir makale bile yayınlanıyor. Resim çiziyor, tasarım yapıyor, çağrı merkezinde insanlarla iletişim kuran görevliler kadar yetkin bir şekilde de problemleri çözebiliyor. Ancak geçmişte, geçmişte fabrikalara dahil olan makineler geldiğinde insan sayısı azalmaya başladığındaki korku ne kadar mantıksızsa bu da aynı bu şekildedir. Yapay zeka bazı meslek guruplarının azalmasına sebep olsa da yeni meslek guruplarının doğmasına neden oluyor. Örneğin yapay zeka mühendisliği gibi. 

 


Bu yapay zeka, hamilelik sürecindeki riskleri tespit edebiliyorBu yapay zeka, hamilelik sürecindeki riskleri tespit edebiliyor
Amazon Prime Video’nun Türk dizisini yapay zeka yönetecekAmazon Prime Video’nun Türk dizisini yapay zeka yönetecek
Microsoft yapay zeka sistemlerini güçlendiriyorMicrosoft yapay zeka sistemlerini güçlendiriyor

PAYLAŞ