Muzaffer Yağız Yasak’ın geliştirdiği yapay zeka ile chat uygulaması olan MuzoPod ChatBot’u inceleyeceğiz.

MuzoPod’un özellikleri:

  • Siz mikrofon aracılığıyla MuzoPod’a konuşuyorsunuz, MuzoPod sesinizi analiz ediyor.
  • MuzoPod sesinizi analiz ettikten sonra veri tabanı üzerinden söylediğiniz sözcük ve ya kelimeyi bulmaya çalışıyor.
  • MuzoPod’un bilemediği bir soru olursa siz bunu kendiniz de eklebilirsiniz veri tabanı aracılığıyla. Açıklama: Eğer MuzoPod bilemediği soru olursa size soruyor ‘MuzoPod Sorduğunuz Soruyu bilmiyor. Eklemek İster misiniz?’ diyor. Daha sonra Sorduğunuz soruya ne cevap vermesini yazıyorsunuz program’a. Daha sonra o bizim veri tabanımıza geliyor, eğer biz uygun bulursak onu programımıza ekliyoruz.
  • Soru ve cevapları veri tabanı üzerinden alıyor.

Kısaca Size Resimler İle Nasıl Çalıştığını Gösterelim:

chatbot 1533300266
  • MuzoPod Başta İsminizi Sorar. İsminizi Almasının Sebebi Bazı Sorulara İsminizle hitap eder.
chatbot 1 1533300289
  • MuzoPod İle Bu şekilde Konuşabilirsiniz.
chatbot 2 1533300311
  • MuzoPod Bilemediği Soru Çıkınca Böyle Bir Yol İzler.

MuzoPod Nasıl Kurulur?

  • Yazının son kısmında vereceğim olan linkten  .Exe halini indirebilirsiniz.
  • .Exe dosyasını direkt tıklayarak çalıştırabilirsiniz.

MuzoPod’un Eksileri:

  • Henüz bir arayüz bulunmuyor.

MuzoPod’un Bazı Cihazlarda Verdiği Hataların Çözümleri:

  • Mikrofonunuz yoksa hata verecektir. Çözüm: Mikrofon takınız.
  • Eğer cihazınızda ‘pip’ yoksa hata verecektir. Çözüm: Bilgisayarınıza ‘pip’ kurunuz.
  • Eğer hâlâ hata veriyorsa ‘pip’i indirdikten sonra
    • Çözüm: Cmd’e ‘pip install SpeechRecognition’ yazınız.
    • Çözüm: Cmd’e ‘pip install gTTs’ yazınız.
    • Çözüm: Cmd’e ‘pip install ffplayer’ yazınız.

Bunlardan sonra hata vermemesi gerekmektedir.

Muzaffer Yağız Yasak’ın Otobiyografisi

chatbot 3 1533300206

Ben Osmaniye de bulunan Saimbey ortaokulunda okumaktayım. Teknolojiye, robotlara, bilgisayar programlarına karşı büyük bir ilgim var. Bir gün sosyal medya kanallarında dolaşırken Buğra Ayan’ın “Eşit- İmkanlar projesine katılmak ister misiniz?” diye bir yazısına denk geldim, yazıya tıkladım içeriği biraz inceledikten sonra proje çok hoşuma gitti. O anda hızlıca başvuru formunu doldurup katıldım. Bir süre sonra bana dönüş yapıldı. “Projeye Katılımınız onaylandı” diye bir mail geldi ve bu habere gercekten çok sevinmiştim. Ardından bu haberi herkesle paylaştım. Çünkü başka kişilere yardım etmeyi çok istiyordum. Bu sayede gönüllü olarak bir çok akranıma yardım etme fırsatım olmuştu. Birlikte bir çok şey üretmiştik. Katıldığım bu proje sayesinde 11 yaşında bilgisayarımda scratch programı sayesinde ilk oyunumu yapmıştım. İşte o zaman nasıl sevinmiştim anlatamam. Daha sonraları okuldaki bilişim hocam benim bu işlere ilgili olduğumu öğrenince bana destek oldu. Bir çok bilgiyi bilişim hocamdan öğrendim. Sonra okulumuzda robotik ve kodlama kursu açıldı, ben de kayıt oldum ve başvurum kabul edildi.

Ardından 2 yıl boyunca Arduino ve kodlama eğitimleri aldım ve bu eğitimler ile kendimi geliştirdim. 1.5 yıldır Python ve Java kodlama dilleri ile ilgileniyorum. Bu kodlama dilleri aracılığıyla bir çok uygulama geliştirdim ve hala geliştirmeye devam ediyorum. Şuan geliştirmeye çalıştığım 2 tane proje var. İlki Geleceğimizi Şekillendiren Su diğeri ise bir Chatbot uygulamsıydı. Bu 2 proje içinde elimden geleni yapıyorum. Eşit-İm’e katıldıktan 1 hafta sonra Esra Abla ile tanıştık, ona projelerimi anlattığımda çok beğenmişti ve bana destek olacağını söyledi. Beni bir çok kişiyle tanıştırdı ve destek oldu. Çok Teşekkürler Esra Abla. Ama tüm bunlara başlamamı sağlayan Saimbey Ortaokulu Robotik Kulübü sayesinde olmuştu. Çok teşekkürler Saimbey Ortaokulu Robotik Kulübü. Artık kendi hayallerimi gerçekleştirme fırsatı bulduğum için ve de bir çok kişiye yardım edebildiğim için çok mutluydum. Hayallerinizin peşinden koştuğunuz zaman yalnız olmadığınızı hissedeceksiniz.

Ayrıca Teşekkür Etmek İstediğim Birisi Var Esra Ablam;

Esra Karaduman’ın Otobiyografisi

chatbot esra karaduman 1533299898

İlkokul öğrenimime imkanları olmayan kırsal kesimdeki bir İlköğretim Okulu’nda başladım. Öğretmenim mutsuz olduğumu ve daha iyi yerlerde olabileceğimi düşünerek aileme daha iyi bir okul önerdi. Ailem özveri ile imkânı daha iyi olan Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’na gönderdi. İmkanlarım iyi oldukça kendimi daha net ifade etmeye başlamıştım. Bazı şeyleri başaracağıma inandım, kendime güvendim. Hayatım o günden sonra değişmeye başladı. Öğretmenimin hayatıma dokunması ve beni yönlendirmesi ile pek çok iyi şeyler oldu. İşte o gün karar vermiştim öğretmen olacaktım ve çocuklar yararına vakıf kurup imkanlarını iyileştirecektim.

Lisans öğrenimi sırasında çocukluk hayali için ışık bekleyen bir öğrenci vardı. TDP (Toplumsal Duyarlık Projesi) ile karşılaşana kadar. Bu proje kapsamında 70 öğrenci arasında kura çekilecek ve bu kuralara göre toplum yararına çalışmalar yapacaktık. Kura da TEGV çıkınca hemen incelemeye başladım, hayalim için aradığım ışık buradaydı. Şehrin bir ucundan bir ucuna her gün üşenmeden otobüsle gidiyordum. Çünkü çocukların hayatına dokunmak benim için büyük şanstı.Lisans hayatım boyunca gönüllü öğretmen olarak çocuklar yararına çalıştım. Evet belki kendi vakfımı kuramamıştım ancak vakıflarda çalışarak birçok çocuk ile etkileşim kurdum.7 yıl gibi bir süre vakıflarda gönüllü öğretmen olarak görev yaptım.Şimdi öğretmen oldum hem de Fen Bilimleri Öğretmeni 🙂 Bu hayallerle 2017 yılında “Senin ile Ben Eşitim Aslında” sloganıyla yola çıkıp 3000’den fazla gönüllü ile 3000’den fazla çocuğun hayaline dokundum. Şimdiyse Türkiye’de, uluslararası alanda faaliyet göstermeyi hedefliyorum. Güçlü Gelecek Eşit İmkanlar İle Gelecek.

MuzoPod İndirme Linki:

Muzaffer Yağız Yasak’a ulaşmak için [email protected] mail adresini kullanabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir