Yapay Zeka Hırsızlık Yapanları Yakalayacak - Haberler - indir.com

Yapay Zeka Hırsızlık Yapanları Yakalayacak

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-19 19:01:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Güvenlik kameraları sayesinde veriler yapay zekaya indirilecek ve bu teknoloji hırsızlık yapma potansiyeli olan kişileri yüzde 81 oranında tespit edecek!

VaakEye firmasının geliştirmiş olduğu teknoloji, güvenlik kameralarında yeni bir çağ başlatıyor. Geliştirilen bu teknoloji sayesinde kameralardan alınan anlık görüntülerle birinin ne zaman suç işleyebileceği tespit edilecek. Bunun için yapay zekayı kullanan VaakEye geliştirdikleri sistem için yüzde 81 oranında başarılı olacağını öne sürüyor.

VaakEye Suçları İşlenmeden Tespit Edecek!

VaakEye sistemi şimdilik hırsızlıklar için geliştirilen bir güvenlik sistemi. Kameralardan aldığı görüntüleri kesintisiz ve anlık olarak takip etmeye dayalı bir sistem. Sistem bu sayede suç hırsızlık yapma potansiyeli olan kişileri tespit edecek. Bir şüpheli algıladığında sistem bu durumu direk mağaza görevlilerine bildiriyor ve bu sayede ortada görevliler bir hırsızlık durumu söz konusu olup olmayacağını kontrol etmek için görüntüleri daha dikkatli izleyerek buna göre hareket edebiliyor. VaakEye çalışanları telefonlarına mesaj ya da alarm göndererek uyarıyor. VaakEye sisteminin dünya çapında ilk olarak yakın zamanda Amazon marketlerde kullanıma geçeceği söyleniyor.

100 Bin Saat Suç Görüntüsü İzletilerek Geliştirildi

Japonya merkezli olarak üretilen VaakEye sisteminin ilk ürünü geçtiğimiz sene Mart ayında satışa sunulmuştu. Sistem geçmiş suç görüntülerini izleyerek suçları öğreniyor. 162 dolar maliyetinde ki sistem bulut tabanlı öğrenme ve analiz etme özelliğine sahip olup, yapay zeka sayesinde de anlık görüntüleri takip ederek şüpheli bir durum algıladığında direk uyarı veriyor. Kullanılan ileri teknoloji öğrenme yetisi sayesinde sistem yüzde 81 gibi büyük bir oranda başarı sunuyor. Geliştirilen bu sistemde olası suç olaylarını fark edebilmesi için, sistem 100 bin saati geçen suç görüntüleriyle eğitilerek geliştirildi.

VaakEye sistemi, geçmişte yaşanan suç olaylarına ait görüntüleri izleyerek, suçları hareketlerinden suç işlemeden önceden tespit edebilmeyi öğrendi. İncelenen görüntülerden hırsızlık yapacakları ele veren en belirgin özellikle arasında sürekli kameralara bakmak, etrafta tedirgin ve gözlemci gezmek, yüz gizlemeye çalışmak ve normalden hızlı hareket etmek gibi davranışlar yer alıyor.

VaakEye sisteminin en güzel özelliklerinden bir tanesi her hareketi şüpheli olma oranına göre değerlendiriyor olması.  Her hareketi algılayabilen sistem, ürünlerden biri raftan alınıp cebe konduğunda fark ederek uyarı veriyor. Analizleri kişinin hareketlerine göre oranlayarak değerlendiren sistem bir müşterinin suç işleme potansiyeli belirli bir seviyeye ulaştığında, çalışanlara bir video ve alarm gönderiyor. Örneğin markete gergin bir şekilde etrafa bakarak giren kişiyi tespit edip çalışanların bu kişiyi izlemesi için sistem genel bir uyarı verirken, herhangi bir ürün cebe konulduğunda direk hırsızlık uyarısı için alarm veriyor. 

VaakEye şirketi Ryo Tanaka'nin kurmuş olduğu 3. şirket. VaakEye'in sistem amacı yapılandırılmamış verileri tespit ederek yönetmek. Tanaka geliştirdiği sistem için yola çıkış noktasının bu olduğunu düşünerek geliştirdiği bu sistem için  “Yapılandırılmamış verilerin yönetimini yapacak bir şirket için önce video görüntülerinden insan davranışını algılamaya odaklanmam gerektiğini düşündüm. Şimdilik deneysel veriler kullanarak suçların tespit edilmesinde yüzde 81 isabet oranına sahibiz." diyor. Bu sistem Japonya'da elde ettiği yüzde 81 isabet oranını dünyaya açıldığında da koruyabilirse günümüz VaakEye günümüz teknolojilerinin en üst düzey kamera sisteminin üretici olarak bilinecek.





PAYLAŞ