Yapay Zeka Dokunduğu Nesneleri Tanıyabilecek - Haberler - indir.com

Yapay Zeka Dokunduğu Nesneleri Tanıyabilecek

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-17 23:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknolojik gelişmelerin artması ile beraber yapay zeka hayatımızın her yerinde karşımıza çıkmayı başardı. Bununla beraber yapay zeka ile ilgili yapılan gelişmelere bir yenisi daha eklendi.üretilen robotlar ile ilgili en önemli sorunlardan biri insanlar için bir ürüne dokunarak ne olduklarını anlamak kolayken robotlar için oldukça zor bir durumdu.Fakat buna rağmen MIT Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) tarafından yapılan son çalışmanın durumuna göre artık robotlar ile ilgili yaşanan zorluk ortadan kaldırıldı. 

CSAIL’de Ted Adelson tarafından öncülük edilen araştırma grubu, KUKA'dan robot kolu satın alarak buna GelSight ile dokunma sensörü üründe yerini aldı. GelSight ile toplanan bilgiler yapay zeka ürünlerinin görme ve dokunma yolu ile ilgili elde edilen bilgiler ilişki kurmasına yardımcı olacak ögeler sundu. Yapay zeka teknolojileri doğrultusunda yapılan bu araştırmalar daha da genişleyerek yapay zeka doğrultusunda üretilen ürünler daha da farklı bir boyut aldı. Yapay zeka ile üretilen robotların dokunma yolu ile birbirinden farklı nesneleri tanımasını sağlamak amacıyla araştırma yapan grup, söz konusu bu robotun dokunduğu 200 adet farklı kumaş ve ev aleti gibi nesnelere ait olan 12 adet video kaydetti. Bu videolar sabit görüntülere bölünerek yapay zeka ürünlerinin veri setini kullanıp hem dokunsal hem de görsel verilerin bağlanmasını sağladı. 

Google'a Göre Yapay Zeka ile Kanser Önceden Tespit EdilebilirGoogle'a Göre Yapay Zeka ile Kanser Önceden Tespit Edilebilir

Yapay Zekalar Hayal Edebilecek!

CSAIL kurumunda doktora öğrencisi olan Yunzhu Li tarafından yapılan açıklamalara göre, geliştirilen yapay zeka robot modeli sadece bakarak düz bir yüzey ya da bununla beraber keskin bir kenara dokunma hissini hayal ederek ortaya çeşitli veriler sunuyor. Görme ve dokunma duyularını bir araya getiren bu yapay zeka robot modeli sayesinde nesneleri kavrama görevinde yer alan robotların ihtiyaç duydukları veri miktarı azaltarak ortaya daha detaylı içerikler çıkarıldı. Yapay zekanın gelmiş olduğu bu noktada üst düzey teknolojilerin kullanılıyor olması dokunma ve görme duyularını bir araya getirerek robotu eşsiz bir hale getirdi. Üst düzey özellikler doğrultusunda üretilen bu yapay zeka robotu şu an için sadece kontrollü olan bir ortamda yer alan nesneleri tanımlayabiliyor. Fakat ilerisi için hedeflenen, söz konusu bu robotun farklı ayarlar doğrultusunda da çalışabilmesi için daha da büyük veri setleri oluşturacak.

Robotik için son derece büyük bir potansiyel taşıyan bu gelişme zamanla daha da geliştirilerek farklı alanlarda da kullanılabilecek bir konumda yer alabilir. Şu ana kadar yapılan bu çalışmalar arasında geliştirilmiş olan bu yapay zeka ürünü, dokunmuş olduğu nesneleri görselleştirme aşamasını başarı ile tamamlayarak son derece büyük bir ilerleme kat etmiş olduğunu gösterdi. Üst düzey teknolojiler kullanılarak üretilen bu ürün sayesinde robot artık dokunduğu belirli kriterdeki nesneleri görselleştirmeyi başaracak. Uzun süredir üzerinde çalışılan bu araştırma bu sonuçlar ile neticeye kavuşmuş oldu. Fakat halen konu işle ilgili çalışmalar devam etmekte ve söz konusu bu robotun geliştirme aşamaları sürdürülmektedir. Gelecek günlerde daha da detaylı bilgi ederek robot çalışmasının neticesine kavuşabiliriz. 


Yapay Zeka Ses Analizi ile İnsanların Görüntüsünü Tahmin EdiyorYapay Zeka Ses Analizi ile İnsanların Görüntüsünü Tahmin Ediyor
Facebook'tan Yapay Zeka Destekli Sesli Asistan YoldaFacebook'tan Yapay Zeka Destekli Sesli Asistan Yolda
Intel, İsrail'e Yapay Zeka Desteği SunacakIntel, İsrail'e Yapay Zeka Desteği Sunacak

PAYLAŞ