Yapay ışığın doğaya verdiği ne kadar zarar verdiği öğrenildi - Haberler - indir.com

Yapay ışığın doğaya verdiği ne kadar zarar verdiği öğrenildi

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 52 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-07-18 08:50:00
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Teknoloji

Yaşadığımız dünya üzerinde zaman zaman bencilce davranabiliyoruz. Bu durum ise diğer canlı türlerine zarar verebiliyor. Geçtiğimiz son birkaç yıldır bu konuyla alakalı bilinçli insanlar tarafında bazı çalışmalar yürütülüyor. Fakat yapılan bu çalışmalar ne yazık ki hala yer yüzünün en tehlikeli canlısı insan olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Gene de bu zararları en aza indirmek için bilim insanları çeşitli araştırmalar yapıyor.

Yapay ışıklar doğaya düşünülenden daha fazla zarar veriyor

Yapay ışıkların vahşi yaşam üzerinde oluşturduğu etkiyi araştıran bir grup bilim insanı, yapay ışıklar birçok canlı üzerinde (Deniz kaplumbağaları, yarasalar, böcekler, kuşlar...) kanserde dahil olmak üzere çok fazla hastalığa neden oluyor. Doğanın dengesini alt üst ederek her geçen gün daha kötü hale giden bu durumu düzeltmek ve önüne geçmek düşünülen kadar kolay değil. Ancak istenilen tedbirler alınırsa ve daha dikkatli olunursa bu durumun bir nebzede olsa azalacağı düşünülüyor.

Işıkların zararını hesaplayabilen yeni yapay zeka

Bilim adamları LED ışıklar gibi doğal ışıkları taklit ederek doğaya zarar veren ışıkların zarar verme boyutunu ölçebilen ve paylaşan bir yapay zeka geliştirdi. Geliştirilen bu yapay zeka sayesinde bilim adamları hem halkı bilinçlendirmek istiyor hem de üreticileri bilinçlendirmek isteniyor. Fakat asıl istenilen ve hedeflenen kitle belediyelere ait olan sokak lambalarında kullanılan bu zararlı ışık kaynakları da dahil.

Bilim insanları çalışmaları sürdürüyor

Zaman zaman kıyılarda bulunan ışıkların su canlılarına verdiği zararın önüne geçilmesi olsun, zaman zaman da sokaklardaki lambaların böceklere ve kuşlara olumsuz etkisini azaltmak için bilim adamları tarafından sürekli olarak inceleme ve kontrol altında tutuluyor. Yapılan bu çalışma ile doğaya verilen zararın en aza indirilerek gelecek nesle daha sağlıklı bir ortam oluşturulmak isteniliyor.





PAYLAŞ