Yandex ve Uber arasında 1 milyar dolarlık anlaşma! - Haberler - indir.com

Yandex ve Uber arasında 1 milyar dolarlık anlaşma!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-01 12:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Şirket Salı günü yaptığı açıklamada, Yandex'in ABD'li araç çağırma devi Uber'i çiftin Rusya'daki ortak girişimlerinden satın almak için 1 milyar dolarlık bir anlaşma yaptığını duyurdu.

Rus teknoloji devinin hisseleri, şirketin Nasdaq borsasında işlem gördüğü New York'ta işlemlerin başlangıcında %3'ten fazla sıçrayarak, haberlerde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 76$'a ulaştı.

Bir Yandex çalışanı kullanıcı hesaplarını satmaya çalışırken yakalandıBir Yandex çalışanı kullanıcı hesaplarını satmaya çalışırken yakalandı

Anlaşma, Yandex ve Uber arasındaki ortaklıkta yeni bir döneme işaret ediyor ve ikilinin Rusya'nın önde gelen araç çağırma hizmeti konumunu pekiştirdiğini ve kendi kendini süren araçlar, ekspres yemek teslimatı ve araba paylaşımı gibi alanlarda bir dizi girişim başlattığını gördü.

Uber aşı olanlara ücretsiz yolculuk sağlayacak

Anlaşma şartlarına göre Yandex, gıda dağıtım operasyonlarının (ekspres market teslimatı Yandex Lavka ve Yandex Eats fast-food teslimat hizmeti) yanı sıra şirketin otonom araçlar geliştiren kendi kendine sürüş grubunun tam mülkiyetini alacak.

Uber, gıda dağıtım biriminde %33,5 ve sürücüsüz otomobil işinde %18,2 hisseye sahipti.

Yandex ve Uber'den beklenmeyen ortaklık

Yandex , koronavirüs pandemisi teslimat ve yemek hizmetleri için Rusya pazarında hızlı büyümeyi teşvik ettiğinden, bir yıldan fazla bir süredir Yandex.Taxi dahil işletmelerden Uber'i satın almak istiyordu. Sektör, çevrimiçi perakendeci Ozon Holding Plc ve Rusya'nın en büyük bankası Sberbank PJSC dahil olmak üzere rakiplerinden büyük yatırımlar çekti . 

Goldman Sachs analistleri Vyacheslav Degtyarev ve Roman Reshetnev bir notta, "Yüksek büyüme oranlarına ve yeni girişimlere artan maruz kalma göz önüne alındığında, işlemi stratejik bir pozitif olarak görüyoruz." Anlaşmanın daha hızlı karar verme ve "Taksi bölümündeki tamamlayıcı gıda teknolojisi girişimleri ile Yandex Market e-Ticaret arasında daha yakın entegrasyon" sağlayabileceğini söylediler. 

Anlaşmanın bir parçası olarak Yandex, Uber ile birlikte yürüttüğü araç çağırma ve araç paylaşımı ortak girişimindeki hissesini %66,5'ten %71'e çıkaracak.

Yandex ve Uber güçlerini 2018’de birleştirmişti

Yandex ve Uber, araç çağırma işlerini ilk olarak 2018'de Rusya'daki ve bir dizi diğer eski Sovyet ülkesindeki operasyonlarını birleştirme anlaşmasıyla birleştirmişlerdi.

Yandex'in ekspres market teslimat hizmeti yakın zamanda İsrail ve Fransa'da hizmete girdi ve şirket yıl sonundan önce İngiltere'ye açılmaya hazırlanıyor.

Yandex ayrıca, çiftin hareketlilik odaklı ortak girişimi olan MLU'daki hissesini (karlı Yandex Taksi işletmesi, Rusya'nın en iyi araç çağırma hizmeti şirketi ve Yandex Drive araç paylaşım filosundan oluşan bölümünü) yüzde 71'e çıkardı. 

Yandex yaptığı açıklamada, iki şirketin, Yandex'in Uber'in MLU'daki kalan %29 hissesini önümüzdeki iki yıl içinde herhangi bir noktada 1.8 milyar dolara satın almasına izin verecek bir çağrı seçeneği üzerinde anlaştığını söyledi. Bu anlaşma, çiftin araç çağırma işi için 6 milyar dolardan fazla bir değer anlamına geliyor. Yandex'in CEO yardımcısı Tigran Khudaverdyan, anlaşmanın "işletmelerimiz için yeni ve önemli bir büyüme potansiyeli" yarattığını söyledi.

 


Google ve Yandex için Google ve Yandex için "Unutulma Hakkı" nedir?
Yandex Metrica nedir, ne işe yarar?Yandex Metrica nedir, ne işe yarar?

PAYLAŞ