Xiaomi Türkiye fabrikasındaki işçi sorunu çözüldü - Haberler - indir.com

Xiaomi Türkiye fabrikasındaki işçi sorunu çözüldü

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 13 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-20 14:00:19
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Bir süre önce işten çıkarma olayları ile gündeme gelen Xiaomi'nin Türkiye bulunan Salcomp Fabrikası'nın işçileri zafer elde ederek işe geri alındı. İşlerin bu zaferini Türk Metal Sendikası bildirdi.

Birkaç hafta öncesinde gündemde, Xiaomi'nin Türkiye'de bulunan ilk fabrikası Salcomp'ta düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı ayaklanan ve bu duruma karşı işten çıkarılan işçilerin haberleri yer almıştı. Sendikalı olmaları sebebiyle işten çıkarılan 100'de fazla Salcomp işçisi, günlerdir devam ettikleri direniş sonrasında adete büyük bir başarı elde ettiler. Türk Metal Fabrikası ile Çin sermayeli Xiaomi ve ortağı Salcomp yöneticileri arasında yapılan görüşme sonrasında bir anlaşma yapıldı. Anlaşma sonucunda işten çıkarılmakla cezalandırılan işçilerin geri işe alınmasına karar verildi. İşçilerin yaşadıkları zorlu zartlara karşı göstermiş oldukları bu zorlu direniş nihayet zafer ile sonuçlandı. 

İşten atılan işçiler geri alınacak

Fabrika işçileri işlerine geri alınmasının heyecanını yaşarken, Türk metal Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman, sendikanın Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın göndermiş olduğu bu anlaşma metni dile getirildi. Söz konusu bu metne göre işveren, Türk Metal'e üye olmaları sebebiyle işten atılan tün işçileri tekrar işe alacaklar. 21 Eylül tarihinde firma yöneticilerinin avukatı ile sendika yöneticilerinin bir toplantı gerçekleştireceği ve işe geri alım konusunda koşullar ile ilgili tartışmalar yapılacağı da elde edilen bilgiler arasındadır. 

"Siz sendikalaşma hakkınızı kullandınız "

Sendika yaptığı açıklamada “Sevgili kardeşlerim, Xiaomi’nin yiğit emekçileri, değerli bacılarım, günlerdir direnen, mücadele eden, Türk Metal’in yürekli neferleri, hepimize merhaba değerli kardeşlerim, sizler, ülkemizin anayasasının, yasalarının, uluslararası sözleşmelerin tüm emekçilere tanıdığı bir hak olan sendikalaşma hakkını kullandınız.  

" Daha insanca bir yaşam için... Daha iyi bir ücret ve sosyal haklar için...Aşınız...Ekmeğiniz...Alın teriniz için Türk Metal’e üye oldunuz. Bazı sıkıntılar yaşandı; ancak değerli arkadaşlarım, Salcomp Xiaomi işvereni ile 15 Eylül 2021 günü yaptığımız görüşmenin ardından, kendileri anlaşmak için sunduğumuz koşullar, bugün işveren tarafından kabul edilmiştir, “ diyerek işçilere müjdeli haberi verdi. 

Sendika, üyelerine erzak ve destek yardımı yapacak

Salı günü içerisinde anlaşma yapılmasının ardından, Türk Metal Sendikası üyesi olan işçilerin sendika tarafından önceden, verilme sözü verilen yaklaşık 1000 TL olan erzak yardımının daha verilmemiş olan 750 TL'lik kısmı ise Perşembe günü içerisinde tek seferde verilecek. Sendika bu yardıma ilave olarak bir de işten çıkarılan üyelerine, işsiz kaldıkları her gün başına 100 TL'lik bir destek ödemesinde de bulunacak. 

"Bu zafer sizin zaferinizdir "

Sendika, üyesi olan işçilerin bu zaferini, “Değerli kardeşlerim, bu bir zaferdir... Bu zafer sizin zaferinizdir... Siz Türkiye işçi sınıfına örnek oldunuz, umut oldunuz... Direnişinizden, mücadelenizden dolayı sizleri kutluyorum. Türk Metal’e hoş geldiniz... Bundan sonra hep birlikteyiz. El eleyiz... Gönül gönüleyiz... Sizleri sevgiyle kucaklıyorum... Saygılarımı sunuyorum. “ diyerek kutladı. 





PAYLAŞ