Xiaomi, beklentileri karşılamayan 2019 üçüncü çeyrek gelirlerini açıkladı - Haberler - indir.com

Xiaomi, beklentileri karşılamayan 2019 üçüncü çeyrek gelirlerini açıkladı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-11-28 15:55:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Akıllı Telefonlar

Çin ve Dünya akıllı telefon pazarının en büyük üreticilerinden birisi olan Xiaomi, 2019 yılının üçüncü çeyreği ile ilgili satış rakamları ve gelirlerini açıkladı. Çinli şirket 7.65 milyar dolar gelir sağlamayı başardığını duyurdu. 

Dünyanın en büyük dördüncü akıllı telefon üretici şirketlerinden birisi olan Xiaomi, Eylül ayı sonunda biten 3. çeyreğin satış rakamlarını açıkladı. Şirketin açıkladığı rakamların, analistlerin beklentilerini karşılamadığı ve hatta bu beklentilerin çok altında kaldığı görüldü. 

Xiaomi’nin 100W hızlı şarj sistemi ne zaman satışa çıkacak?Xiaomi’nin 100W hızlı şarj sistemi ne zaman satışa çıkacak?

Çinli teknoloji firması, üçüncü çeyrek gelirlerini 7.65 milyar dolar (44 milyar TL) olarak duyurdu. Çinli şirket 2. çeyrek satış rakamlarını 7.39 milyar dolarlık (42 milyar TL) geliriyle %3,3 büyümeyi başarırken 2018 yılının üçüncü çeyrek satış rakamlarına göre de %5,5’lik bir artış yaşadı. Bu oranın şirket gelirini arttırsa da büyümedeki yavaşlığı önleyemediği görülüyor. Xiaomi, ikinci çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre %18,7; bir önceki yıla göre ise %14,8 büyümüştü.

Akıllı telefon satışında düşüş

Xiaomi, söz konusu olan çeyrekte gerçekleşen net karının 500 milyon dolar (2.8 milyar TL) olduğunu açıkladı. Çeyrek boyunca elde edilen brüt kar ise 1.17 milyar dolar (6.7 milyar TL) olarak gerçekleşti ve bu oran bir önceki seneye göre %25.2'lik bir artış olduğunun göstergesi.

Şirket, üçüncü çeyrekteki akıllı telefon gelirlerinin 4.6 milyar dolar (26.5 milyar TL) olduğunu duyurdu. Bu oran bir önceki senenin aynı dönemine göre %7.8'lik bir düşüş olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor. Çeyrek boyunca 32.1 milyon akıllı telefon satışı yapan şirket, böyle bir düşüşün gerçekleşmesindeki sebebin Çin'in yaşadığı sorunlar olarak gösterdi. 

Pazar araştırma firması olan Canalys, bu hafta yayınladığı bir raporda Çin'in akıllı telefon pazarında %3 oranında bir daralma yaşadığını açıklamıştı. Fakat bu daralmaya rağmen Xiaomi, akıllı telefon segmentinde brüt kar marjının %9'a ulaştığını açıkladı, bu oran önceki çeyreklere kıyasla %8.1 ve %3.3 artış anlamına geliyor. 

Açıklanan diğer rakamlar

Şirketin sahip olduğu internet servisleri de şirket için çok hızlı bir büyüme gösteremiyor. İnternet servis gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %12.3 büyüme göstererek 750 milyon dolara (4.3 miyar TL) ulaştı. Bu gelir, açıklanan son çeyreğe göre ise %15'lik bir büyüme gösterdi. Şirketten yapılan açıklamaya göre bu departmanın yaşadığı bir diğer zorluk, birbirini takip eden iki çeyrek boyunca reklam gelirlerinde yaşanan düşüş oldu.

 Xiaomi'nin Android temelli yazılımı MIUI’ın kullanıcı tabanı büyümeye devam ediyor. Eylül ayından itibaren aylık aktif kullanıcı sayısı 292 milyon olan MIUI'ın Haziran ayındaki aylık aktif kullanıcı 278.7 milyondu. Çinli şirketin iyiye gittiğini gösteren alanlar da yok değil. Xiaomi, akıllı televizyon ve Mi Box platformlarının 3.2 milyondan fazla ücretli aboneye sahip olduğunu duyurdu. Şirket, son çeyrekte giriş yaptığı finans teknolojisi alanında ise 140 milyon dolar (809 milyon TL) gelir elde ettiğini belirtti.

Ürünlerini ve servislerini Çin sınırları dışına taşımaya devam eden şirket, üçüncü çeyrekte uluslararası işten elde edilen gelirin bir önceki yılın aynı dönemine göre %17.2 büyüme sağlayarak 3.7 milyar dolar (21.3 milyar TL) ulaştığını bildirdi. Bu kalem, şirketin toplam gelirinin %48,7’sini oluşturuyor. 

Şirket'in uluslararası alanda sağladığı bu başarının altında, Hindistan'da kurmuş olduğu olağanüstü hakimiyet yer alıyor. Şirket aralıksız olarak 9 çeyrek boyunca Hindistan'da en çok akıllı telefon satan marka olmayı başardı. Counterpoint’e göre şirketin üçüncü çeyrekte sattığı 32 milyon akıllı telefonun 12 milyondan fazlası Hindistan’da satıldı.

Şirket kurucusu ve başkanı Lei Jun yaptığı açıklamada, 5G cihazların dikkat çekmesi ile birlikte  şirket gelirlerinin artmasını umdunu söyledi. Jun, şirketin önümüzdeki sene en az 10 tane 5G uyumlu akıllı telefonu satışa sunacağını bildirdi.


Xiaomi katlanabilir telefon ile gündemdeXiaomi katlanabilir telefon ile gündemde

PAYLAŞ