WPA3 nedir? WPA2’den farkları nelerdir? - Haberler - indir.com

WPA3 nedir? WPA2’den farkları nelerdir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-22 12:59:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Teknoloji ve donanımların gelişmesi ile beraber her alanda yeni standartlar ve gelişimler görmeye devam ediyoruz. Yeni nesil bilgisayarlar ve yeni teknolojiler sadece son kullanıcıya pratiklik değil ayrıca çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle ağ bağlantıları ve internet güvenliği kullanıcıların verileri ve güvenliği noktasında önemli bir rol oynuyor. Ancak neyse ki gelişim her alan da olarak parola koruması ve erişim hakları gibi yenilikçi şifre standartları da son kullanıcılara hitap ediyor. Günümüzdeki kablosuz ağları kütüphane, okul, hastane, işletme ve kafe gibi her alanda görmeye devam ediyoruz. Ancak bu halka açık Wi-Fi bağlantı hizmetleri çeşitli güvenlik düşüncelerini de akıllara getiriyor.

 Bu noktada Wi-Fi ağındaki bir kişinin banka hesapları ve oturum açarken kullanmış olduğu şifresine kadar çeşitli kişisel verileri bir hacker tarafından ele geçirilebilir. Ancak modem Wifi ağlarında görmüş olduğumuz WPA2 ve WPA3 gibi parola standartları bulunuyor. Bizde sizlere bu parola standartlarının ne işe yaradığını ve aralarındaki farkların neler olduğunu bu içeriğimizde anlatacağız.

Android için KRACK WPA2 yaması kullanıcılara sunuldu!Android için KRACK WPA2 yaması kullanıcılara sunuldu!

 WPA 2 ve WPA 3 şifrelemeleri nedir? Aralarındaki farklar nelerdir?

Yerel bir WiFi ağında sorun sadece şifreleme ve güvenlik değil ayrıca cihazların WiFi ağına nasıl kaydedilecekleri de oluyor. Paylaşılan bir şifre var ise yetkisiz kullanıcıların ağa erişim riski artıyor anlamına geliyor. Kötü niyetli hackerlar ise bu söz konusu WiFi parolaları ile ağa erişim sağlar ve ağ üzerindeki paket ve verileri kaydedebilir. WPA 3 standartı ise bu gibi durumların önüne geçmek için geliştirilmiş durumda. WPA 3, paylaşılan şifrelere güvenmek yerine söz konusu şifrenin kullanılmasını gerektirmeyen işlemler ile yeni cihazları ağ üzerine kaydediyor. Bu sistem Wi-Fi Aygıt Kaydı Protokolü olarak adlandırılıyor ve şifre havada aktarılmadan sisteme nasıl erişileceğini ileterek çalışıyor.

DPP sistemi ile kullanıcılar aygıtları ağa bağlamak için NFC veya QR kod etkitleri kullanıyor. Bu noktada bir resim çekilerek yada yönlendirici ile gerçekleşen bu durumda cihaz güvenliğinden ödün verilmeden ağa erişilmiş olunuyor. WPA3 şifrelemesi ayrıca Wifi teknolojisinde önceki sürümlerden daha iyi olması adına tasarlanmış durumda. WPA 3 şifrelemesi sayesinde 256-bit Galois/Counter Mode Protokolü ile kaplanır ve şifrenin kırılması zorlaşır.

WPA 2’ye göre farkı nedir?

WPA3 WiFi güvenliğini farklı bir yöntem ile ele alıyor. Çoğu kişi WPA2 ağı üzerinden şifreleri paylaşıyor yada WPS ile ağa bağlanıyor. WPS bu noktada 23-bit pin gönderiyor. Bu noktada ise işi bilen bir hacker tarafından yönlendiriciye erişmek çok fazla sürmüyor. WPA 3 güvenliği ise gelişmiş bir koruma ile beraber WPA2’nin önüne geçiyor. WPA3 yölendiricilerde WiFi Certified Enhanced Open standartı kullanıyor ve cihazlar açık ağdaki WiFi yölendiricisine bağlansa bile aygıt ile yönlendirici arası güçlü şifreler ile şifreleniyor. Bu noktada Hacker takip sağlasa bile WiFi şifrelemesini kırmak zorunda kalıyor. Ayrıca web tarayıcı ile siteler arasındaki şifrelemelerinde kırılması gerekiyor.


WPA3'te Güvenlik Açıkları Tespit EdildiWPA3'te Güvenlik Açıkları Tespit Edildi

PAYLAŞ