Windows Bilgisayarımın Diski Doldu, Ne Yapmalıyım? - Haberler - indir.com

Windows Bilgisayarımın Diski Doldu, Ne Yapmalıyım?

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-04-25 16:15:36
Editör : Furkan Arıcan
Kategori : Donanım

Her geçen gün biraz daha dizüstü bilgisayarların kullanım oranları azalsa da, daha uzun bir süre hayatımızda yer edecek gibi duruyor. Bugün Windows İşletim sistemi yüklenmiş bir bilgisayar allındığı zaman sabit disk kapasiteleri TB mertebelerinde geliyor. internet dünyasının bu denli yoğun ve hızlı ortamında bazen oluyor bu boyutlardaki sabit disklerde yetmeyebiliyor. Bazen işletim sisteminin bulunduğu disklerin daha fazla profesyonel çalışması için fiyatının yüksek olması nedeni ile daha düşük kapasiteli SSD disklerin kullanılması tercih edilebiliyor. SSD disklerin disk kapasitelerinin daha düşük olmasından dolayı, bir zaman geçtikten sonra diskte yer kalmama sorunu oluşabiliyor. Bugün ki haberimizde ise bilgisayardaki sabit diskte kullanılacak alanın azalması sorunu ile karşı karşıya kaldığınız zaman neler yapmanız gerektiğini anlatacağım.  İzleyeceğiniz bu tavsiyeler size ciddi anlamda faydalı olacağını kendiniz göreceksiniz.

Geçici dosya ve dizinleri silme işlemini nasıl yapacaksınız?

Bilgisayarda geçici dosya ve dizinlerin silinmesi, hiç şüphesiz sabit disk alanın artmasında yardımcı olur. Sabit diskteki boş alanın artırılması, buna paralel olarak Windows'un sabit sürücülere erişim zamanını da azaltır. Bu durum, aynı zamanda  bilgisayarın performansının artmasına da neden olur. Windows işletim sisteminin asıl amacı belli süre kullanmak için oluşturulan dosyaları TEMP klasöründe saklar. Bu klasör altındaki dosyalar zaman geçtikçe fazla yer kaplayabilir. Ancak çok önemli olan şu olayı size hatırlatmak istiyorum; Bilgisayarda geçici dosya ve dizinlerin silinmesi işlemine başlamadan önce, herhangi bir olumsuz etki ile karşılaşmamak için hangi öğelerin silinmesi gerektiğinden emin olmak için bunlara önceden karar vermiş olmanız ve belirlemeniz gerekmekte. Bilgisayardaki geçici olarak oluşturulan dosya ve dizinlerin temizliğini başlatmak için klavyeden  ' Windows + R'  tuşlarına aynı anda basıldığında gelen 'çalıştır' penceresine ' cleanmgr ' yazdığınız zaman, disk temizleme aracı ile karşılaşılır.

Bu ekranda 'tamam' sekmesi seçildiği zaman, disk temizleme ekranında hangi klasörün geçici olarak ne kadarlık bir alan kullandığı ve silindiğinde ne kadar alan kazanılabileceği bilgileri gösteriliyor. Bu ekranda  'sistem dosyalarını temizle' sekmesi seçildiği zaman, aynı disk temizleme uygulaması yeniden başlayarak, daha önceki ekranda gösterilen toplam geçici disk alanından daha fazla bilgiyi gösterecektir.

Yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi, 'WindowsUpdateTemizleme' kısmında daha önce kullanılmış fakat halen bilgisayarda bulunan 7.85 GB'lık bir dosya bloğunun olduğu örneğini görüyorsunuz. Şayet daha önce güncelleme yapılmaya başlandı ve halen devam ediyorsa, bu bilgiler bilgisayarın halen kullandığı dosyalar olduğu için bu tür dosyalara dokunulmaması gerekiliyor. Ancak güncelleme bitirilmiş ve bilgisayar sorunsuz çalışıyorsa bu bilgiler de bilgisayardan gönül rahatlığı ile kaldırılabilir.

Yine aynı pencerede 'Diğer Seçenekler' sekmesini seçtiğiniz zaman, Bilgisayarda daha önceden yüklenmiş ancak kullanılmayan uygulamaları kaldırabileceğiniz ' Programlar ve Özellikler'  kısmını ya da ' Sistem Geri Yükleme ve Gölge Kopyalar' 'ı sekmesini seçerek, en son geri yükleme dışındaki diğer tüm geri yükleme noktalarını silebilirsiniz.

Sistem geri yükleme ayarlarını nasıl yapacaksınız?

Sistem geri yükleme: Windows işletim sisteminde yapılan bir değişik sorun yarattığı zaman ya da herhangi bir sebepten dolayı daha önceki belli bir zamana geri dönmek için kullanılabilecek bir özelliktir. Şayet bu ayar daha önce yapılmış ise, geri yükleme noktaları sabit diskte büyük alanlar kullanıyor olabilir. Bu pencerede, geri yükleme noktalarının oluşturulup oluşturulmayacağı gibi ya da eğer oluşturmak isteniyorsa ne kadarlık bir disk alanın kullanılması istendiği tarzında bilgileri ayarlanabiliyor.

Klavyeden  ' Windows + R'  tuşlarına aynı anda bastığınız zaman gelen 'çalıştır' penceresine 'sysdm.cpl ' yazmanız gerekiyor. Arkasından 'Sistem Özellikleri' nin olduğu pencere ile karşınıza çıkar. Bu pencerenin üst tarafındaki 'Sistem Koruması' sekmesinden, 'Geri Yükleme ayarlarını yapılandırın, disk alanını yönetin ve geri yükleme noktalarını silin' bölümdeki 'Yapılandır' sekmesini seçtiğiniz zaman, sistem korumasının etkinleştirilip etkinleştirilmediğini görebilir ve ne kadarlık bir alanı bu iş için kullanmak istediğinizi öğrenebilirsiniz.





PAYLAŞ