Windows 10'da Hazırda Beklet ve Uyku Arasındaki Fark Ne? - Haberler - indir.com

Windows 10'da Hazırda Beklet ve Uyku Arasındaki Fark Ne?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 29 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-26 08:00:20
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Soru-Cevap

Windows 10 sisteminde bilgisayarların kapatılması yerine hazırda bekletme ya da uyku seçenekleri de bulunmaktadır. Ancak çoğu kullanıcı için bu iki seçenek arasındaki farklar bilinmemektedir.  Benzer işleve sahip olduğu düşünülse de iki özellik de birbirinden farklıdır.

Windows 10'da Hazırda Bekletme ve Uyku Arasındaki Fark Ne?

İki işlev arasındaki temel fark, bilgisayardaki mevcut verilerin nereye ve nasıl saklandığıdır.  Uyku modu tercih edildiğinde mevcut tüm veriler, RAM’e saklanmaktadır. Hazırda bekletme moduna geçildiğinde ise tüm veriler sabit diske kaydedilmektedir.

Güç kullanımında ise uyku modunda çok daha az güç kullanır. Ancak hazırda bekleme modundayken sistem tamamen kapatılır ve güç harcanmaz. Ancak çalışmaya hızlı bir şekilde devam edilebilmektedir.

Hazırda bekletme tüm sistemlerde desteklenmemektedir. InstangGO gibi özelliklere sahip cihazlarda hazırda bekleme özelliği bulunmamaktadır. Ancak uyku özelliği tüm bilgisayarda yer almaktadır ve desteklenmektedir.

İki sistem arasındaki önemli farklardan birisi de hard disk üzerinde yaratılan zarardır.  Uyku modunda SSD ya da HDD için hiçbir risk bulunmaz. Ancak hazırda bekletme modu kullanıldığında HDD ya da eski nesil SSD’lerde yıpranma yaşanmaktadır. Yeni nesil SSD’lerde ise böyle bir risk bulunmamaktadır.  

Son olarak çalışmaya devam etmek istendiğinde uyku durumunda bilgisayar çok daha hızlı bir süre içerisinde kullanıma hazır hale gelecektir.  Bilgisayardaki herhangi bir tuşa basarak uyku modundan çıkılması mümkündür. Ancak hazırda bekletme seçeneğinde güç tuşuna basılması gerekmektedir.





PAYLAŞ