Windows 10 satın alınırken hangi sürüm tercih edilmeli? - Haberler - indir.com

Windows 10 satın alınırken hangi sürüm tercih edilmeli?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 37 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-16 11:00:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Teknoloji dünyasındaki en çok kullanılan üç işletim sisteminde zirvede Windows 10 bulunuyor. Bu işletim sisteminin kullanıcıların kullanım biçimi ve alanına göre çeşitli birçok sürümü bulunuyor. Windows 10 satın alırken bu farklı sürümler bazı zamanlar kullanıcıların kafasını karıştırabiliyor. Bu kapsamda ise Microsoft’un sunmuş olduğu çeşitli Windows 10 sürümleri ne işe yarıyor ve hangisi tercih edilmeli buna bakacağız. Sorunsuz bir Windows 10 deneyimi için sürümlerini satın alarak dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Ancak Windows 10’un sahip olduğu birçok sürüm bulunuyor. Windows 10 satın alma esnasında bu durum sıkıntı yaratabiliyor. Windows 10’un satın alabileceğiniz gündelik kişisel kullanıma yönelik, profesyonel kullanıma ve iş hayatına yönelik farklı versiyonları bulunuyor.

Windows’un önceki versiyonları gibi Windows 10’de zengin sürümleri ile geliyor. Diğer yandan Windows’un en yeni sürümü Windows 10X’de bu yılın ikinci yarısında piyasaya çıkması bekleniyor. Bu sürümlerin farklılık göstermesi, kullanıcılara farklı deneyimler sunabiliyor. Gelin şimdi Windows 10 sürümleri neler ve ne işe yararlar bakalım.

Windows 10 ürün anahtarı nasıl öğrenilir?Windows 10 ürün anahtarı nasıl öğrenilir?

Windows 10 32 bit mi 64 bit mi?

Hangi Windows 10 sürümü olacağına karar vermeden hemen önce bilgisayar donanımınıza göre 32 bit yada 64 bit arasında seçim yapmanız gerekecek. Bit seçimindeki başlıca faktör ise işlemciniz oluyor. Windows 32 bit sürümleri eski işlemciler için uygun olurken, Windows 64 bit sürümünü ise eski olmayan ve yeni işlemciler kullanılması tercih ediliyor. Temel anlamda baktığımız zaman 2007 yılında ve sonrasında üretilen bir işlemciniz var ise yüksek ihtimalle 64 bit sürümü tercih edebilirsiniz. Windows 64 bit sürümler daha hızlı ve kararlı çalışmasına olanak sağlayacaktır.

Windows 10 satın alırken seçilebilecek sürümler

  • Windows 10 Home
  • Windows 10 Pro
  • Windows 10 Pro for Workstations

Windows 10 Home

Windows 10 Home sürümü alışık olunan rahat ve keyifli bir Windows deneyimi için tercih edilebilir. Çok fazla güvenlik, veri koruma ve iş bilgilerini saklama noktasında kaygısı olmayan kullanıcılar için bu sürüm bilgisayarlarda en fazla kullanılan basit Windows 10 sürümüdür.

Windows 10 Pro

Eğer bir geliştiriciyseniz, Windows 10 Pro sürümünü tercih edebilirsiniz. Windows 10 Home’un sunduğu temel özelliklere sahip bu sürümün ekstradan Hyper-V gibi üçüncü parti yazılıma ihtiyaç duymadan bilgisayarınızda sanal makine kurmanıza olanak sağlayabilir. Windows 10 Pro, profesyonel kullanım için özel olarak tasarlanmış bir sürümdür. Bu kapsamda Device Guard, Secure Boot ve benzeri bazı özel güvenlik uygulamaları içerir. Diğer yandan Windows 10 Pro BitLocker özelliği ile sürücülerinizi özel bir şifreleme yöntemi ile şifrelemenizi sağlar.

Windows 10 Pro for Workstations

Windows’un tam olarak iş odaklı ve iş bilgisayarları için geliştirilmiş olan bu sürümü, Windows 10 Pro’nun sunduğu tüm özelliklere sahip durumda. İş istasyonu sistemlerde mümkün olan en fazla hızı sağlayan depolama türü kalıcı bellek olan cihazları destekliyor. Kalıcı bellek sayesinde bilgisayarınız kapalı bile olsa verilerinize erişebilirsiniz.

RDMA teknolojisini de destekleyen bu sürüm ile beraber RDMA özellikli ağ bağdaştırıcıları kullanılıyor ve çok düşük gecikmeli ağ istekleri sağlanıyor. Bu sayede işlemcinize binen yük büyük oranla azalmış oluyor. Bazı diğer Windows sürümler ise şu şekilde;

  • Windows 10 Enterprise
  • Windows 10 Education
  • Windows 10 S



Windows 10 güncelleştirmeleri nasıl yapılır?Windows 10 güncelleştirmeleri nasıl yapılır?
Windows 10 nasıl kurulur ve yüklenir?Windows 10 nasıl kurulur ve yüklenir?

PAYLAŞ