Windows 10 Mayıs 2020 güncellemesi yayımlandı - Haberler - indir.com

Windows 10 Mayıs 2020 güncellemesi yayımlandı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 41 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-29 13:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Microsoft sonunda Windows 10 Mayıs 2020 Güncellemesi'ni resmi olarak kullanıma sundu. Kademeli olarak dağıtılmaya başlanan güncelleme işletim sistemine çok sayıda yeni özellik kazandırıyor.

Microsoft uzun bir süredir herkes tarafından beklenen Windows 10 Mayıs 2020 Güncellemesi'ni (sürüm 2004) sonunda yayınladı. Şirket erken aşamada ortaya çıkabilecek muhtemel sorunlar sebebi ile güncellemeyi dünya genelindeki sistemlere kademeli bir şekilde dağıtıyor.

Windows 10'un Windows 10'un "Hızlı Başlat" özelliği güncellemelerde sorun yaratıyor

Windows 10 Mayıs 2020 Güncellemesi'nin son sürümü geçtiğimiz Nisan ayında Windows Insider üyelerinin kullanımı için sunulmuştu. Geçtiğimiz haftalarda ise MSDN geliştiricileri için yayınlandı. Yazılım devi şimdi de işletim sisteminin yeni sürümünü son kullanıcılara dağıtmaya başladı.

Microsoft, güncellemenin bilgisayarınıza otomatik bir şekilde indirilip yüklenemeyeceğini söylüyor. Yani sisteminize ulaşıp ulaşmadığını "Windows Update" menüsü üzerinden manuel olarak kontrol etmeniz gerekecek. Eğer bu bölümde göremiyorsanız Medya Oluşturma Aracı ve Güncelleme Yardımcısı'nı kullanabilirsiniz.

Güncelleme neler getiriyor?

Mayıs güncellemesi Cortana sesli asistanına yeni özellikler ve değiştirilmiş bir arayüz kazandırıyor. Görev çubuğundan kaldırılan Cortana artık ayrı bir pencerede çalışıyor. Sesli asistan Microsoft Store üzerinden güncellenebilen bir uygulama haline geldi.

Windows Arama özelliği disk ve CPU kullanımını otomatik olarak azaltmaya yarayacak yeni bir algoritma ile güncellendi. Arama dizin oluşturucusu, en yoğun kullanım zamanlarını (örneğin oyun modu) algılayarak çalışmayı durdurabilecek. Böylelikle arka planda indeksleme yaparak CPU'ya gereksiz yere ek yük bindirmeyecek.

Windows 10 2004, ikinci nesil WSL (Linux için Windows Alt Sistemi) ile geliyor. İşletim sistemine entegre edilen WSL2, yerleşik Linux çekirdeğine sahip. Bu sayede daha hızlı bir performans vadediyor. Bununla birlikte Linux tabanlı olan uygulamalar bundan sonra GPU'yu ve grafik arayüzünü kullanabilecek.

Oyun deneyimini geliştiriyor

Mayıs 2020 Güncellemesi, oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Windows 10 artık Raytracing Tier 1.1 ve Mesh Shader gibi yeni DirectX 12 Ultimate özelliklerini destekliyor. Ayrıca ek olarak WDDM 2.7 desteği sayesinde çoklu monitör kullanımında da bazı iyileştirmeler mevcut.

Windows 10 2004 beraberinden yeni bir "bulut kurtarma" seçeneğini de yanında getiriyor. Artık işletim sistemi çöktüğü zaman bulut üzerinden yenisi yüklenebilecek. Tüm bunlara ek olarak Hesap Makinesi uygulamasının artık tüm pencerelerin üstünde çalışabilecek şekilde ayarlanabileceğini de ekleyelim.

Windows 10 Mayıs 2020 Güncellemesi'nin göze çarpan yenilikleri bunlar olsa da sürüm 2004 itibarıyla işletim sisteminin güvenlik alt yapısı ve diğer birçok bileşeninde çok sayıda irili ufaklı iyileştirmeler de yapıldı. Bu aşamadan sonra tek dileğimiz güncellemenin kullanıcıların canını sıkacak herhangi bir soruna yol açmaması.



PAYLAŞ