Wikipedia'nın ardından Igmur'un da erişim yasağı kaldırıldı - Haberler - indir.com

Wikipedia'nın ardından Igmur'un da erişim yasağı kaldırıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 31 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-06 18:46:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

İnternetin en büyük paylaşım sitelerinden biri olan Igmur seneler önce Türkiye’de erişime kapatılmıştı. Wikipedia yasağının ardından Igmur’da yeniden erişime açıldı! Ülkemizde erişime kapalı olan siteler son dönemlerde yavaş yavaş yeniden erişime açılmaya başladı. Kullanıcıları mutlu eden bu gelişmeye Igmur’da katıldı.

BTK’nin yürüttüğü incelemeler sonrası Igmur hakkında “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından uygulanan bir karar bulunamadı” bilgisi paylaşıldı. Fakat bazı servis sağlayıcıları hala Igmur’a erişmekte güçlük çekiyor. 

Wikipedia’nın kurucusundan Türkiye paylaşımı!Wikipedia’nın kurucusundan Türkiye paylaşımı!

Ilk olarak 2015 senesinde erişime kapatılan sonra yeniden açılan Igmur 2017 senesinde tamamen erişime kapatılmıştı. Bu durum Igmur’un yokluğunda Türkiye’deki kullanıcıların alternatif paylaşım sitelerine ve uygulamalarına yönelmesine neden olmuştu. Uzun süredir VPN kullanmadan erişilemeyen paylaşım sitesi 5 Şubat 2020 tarihinde alınan resmi kararla yeniden erişime açıldı. 

Wikipedia erişime açıldı!

Kullanıcıların ürettiği içeriğe karışmayı sevmeyen Igmur çoğu zaman fazla özgürlükçü olmasıyla itham edilse de, pek çok platformda içerikler bu site üzerinden paylaşılıyordu. Igmur’un yeniden erişime açılması özellikle Reddit kullanıcılarını sevindirdi. Uzun bir süredir erişim engeli olan Igmur için birçok kullanıcı CİMER üzerinden sitenin yeniden açılması için başvuruda bulunmuştu. Hatta “Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Yaman deniz ve “İnsan hakları savunucusu Kerem Altınparmak”da Igmur’un erişim iznine itiraz edenler arasındaydı. Geçtiğimiz dönemlerde bu konu hakkında mahkemeye başvurmuşlar ve Igmur’un yeniden erişime açılmasını talep etmişlerdi. Dün sessiz sedasız bir şekilde kullanım açılan Igmur hakkında bu kararın nasıl alındığı bilinmese de, sitenin yeniden erişime açılmasında yapılan itirazların etkili olduğu düşünülüyor. 

Diğer sitelerinde erişim engeli kalkacak mı? 

Wikipedia’nın ardından Igmur’unda ülkemizde yeniden erişime açılması, erişim engeli verilen diğer platformlarında yeniden açılıp açılmayacağı sorusunu akıllara düşürdü. Bildiğiniz gibi booking.com ve pastebin gibi internet siteleri de şuan da Türkiye’de VPN’siz kullanılamıyor. BTK’nın ilerleyen zamanlarda bu siteler içinde bir adım atıp atmayacağı şimdiden büyük bir merak konusu olmuş durumda. Bu durumun hala belirsiz olduğunu söyleyebiliriz. İlerleyen dönemlerde BTK bu siteleri de erişime yeniden açar mı sorusunun yanıtı için biraz daha beklememiz gerekiyor. 


Adalet Bakanı’ndan dikkat çeken Wikipedia açıklamasıAdalet Bakanı’ndan dikkat çeken Wikipedia açıklaması
Wikipedia ne zaman açılacak?Wikipedia ne zaman açılacak?

PAYLAŞ