Wikipedia bünyesindeki tacizlerin önüne geçmek için yeni kurallar getirdi - Haberler - indir.com

Wikipedia bünyesindeki tacizlerin önüne geçmek için yeni kurallar getirdi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 26 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-25 19:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Teknoloji

İnternetin en fazla tıklanan sitelerinden bir tanesi olan Wikipedia, "zararlı davranışlar" adını verdiği davranışlara savaş açtı. Siteyi yürüten organ olan Wikimedia, yeni davranış kuralları getiriyor. 

Gönüllüler tarafından yazılan ve güncellenen, internetin özgür ansiklopedisi olarak geçen Wikipedia'yı yöneten organizasyon olan Wikimedia Foundation, bu senenin sonuna kadar sonuçlandırılacak olan yeni önlemleri oyladı.

Spotify Spotify "Sosyal dinleme" özelliğini kullanıma sundu

Özellikle kadınlar ve LGBT topluluğu üyelerinden oluşan birçok kişi, diğer editörlerden gelen taciz hamlelerinden ve rahatsızlıklardan şikayetçi olduklarını belirtti. Wikimedia yönetim kurulu nezaketin en önemli değerleri olduğunu dile getirirken Wikimedia Foundation CEO’su Katherine Maher şu açıklamada bulundu:

Herkesin memnun olduğu, katkılarının ve bakış açılarının önemli olduğu güvenli, kapsayışı bir kültür oluşturmak için beraber çalışmak zorundayız. Hedefimiz, dünyanın tüm bilgileri ve bu, yolculuğumuz için oldukça önemli bir adım.

Yeni Wikipedia kuralları neler olacak?

Gönüllü olan bir kişinin koşulları çiğnemesi durumunda kuruluş, üyeyi engelleyebilecek ya da erişimini sınırlandırabilecek. Ayrıca bu kurallar belirlenmeden önce gerçekleşen taciz olayları için geriye dönük bir izleme süreci oluşturulacak. Bilgiye erişim konusunda internetin en çok tıklanan kaynaklarından birisi olan Wikipedia’da uzun süredir cinsiyet eşitsizliği ve taciz konusunda şikâyetler bulunuyordu.

Washington Üniversitesi tarafından Wikipedia editörlerinden cinsiyet ayrımı konusunda gerçekleştirilen araştırmada, birçok kadın ve LGBT editörün güvenlikleri konusunda endişeli oldukları ortaya konulmuştu. Hatta New York Times’ta 2019’da yayınlanan bir makalede, trans bir editörün ölüm tehditleri aldığı ifade edilmişti.

Wikipedia, Facebook ya da Twitter gibi resmi bir sosyal medya platformu olmasa da editörleri birbirleri ile iletişim haline geçebiliyorlar. Ayrıca editörler, yazılan bir sayfanın içeriğini daha sonra değiştirebiliyorlar. İşte taciz ve rahatsızlık verme de bu noktada ortaya çıkıyor. Bir gönüllü, bu sayfa eklendikten hemen sonra içerikte değişiklikler yapabiliyor veya sayfayı silebiliyor. Bu da ilk editörün, yaptığı içeriği yeniden yazması anlamına geliyor.

Yani buna göre davranış kurallarının gelişimi ise iki aşamada oluşacak. İlk olarak diğer Wikimedia projelerinde de uygulanmak üzere yeni kurallar ayarlanacak. Kurul tarafından 30 Ağustos tarihine kadar onaylanacak. Kurulun planına göre ikinci aşamada, kurallar çiğnendiğinde yaptırımın ana hatları belli olacak ve yıl sonuna kadar uygulamaya geçilecek.



PAYLAŞ