Wikipedia açılıyor mu? - Haberler - indir.com

Wikipedia açılıyor mu?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 1 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-09-11 23:30:00
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Uygulama

Bildiğiniz üzere 2017 senesinde dünyanın en büyük internet kütüphanesi olarak kabul edilen Wikipedia, ülkemizde yasaklanmıştı. Bunun üzerine ise Wikipedia sahibi Wikimedia Vakfı bu yasağın kaldırılması için Anayasa Mahkemesine bireysel bir başvuruda bulunmuştu. Yıllardır devam eden incelemeler sonucunda bugün Anayasa Mahkemesi’nden karar açıklandı. 

Wkipedia Neden Kapatıldı? 

Wikipedia Çin'de de Yasaklandı!Wikipedia Çin'de de Yasaklandı!

Wikipedia engeli kaldırılabilir

Bildiğiniz üzere dünyanın en büyük internet kütüphanesi olarak birçok ülkede erişim sağlayabilen Wikipedia, 2017 senesinde Türkiye’yi çeşitli suç ve terör guruplarıyla aynı kefede göstermek için yazılan kötü amaçlı yorumlar nedeniyle 29 Nisan tarihinde kullanıcıların erişimine kapatılmıştı. Bu karardan bir süre ise Wikimedia Vakfı sonra gerekli düzenlemeleri yaparak yasağın kaldırılmasını talep etmişti.  

Bu yönde 2017 senesinden beri devam eden incelemelerin henüz net bir sonuç aldığı söylenemez ancak “Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü” bugün düzenlenen toplantıda Wikipedia’nın kapatılması ve yeniden açılması durumu konusunu ele aldı. 

Wikipedia yasağı kalkıyor mu? 

Wikipedia Yeni Servisini Açıklıyor

Anayasa Mahkemesi’nin İç Tüzüğü’nde yer alan 28. Maddedeki 3. Fıkra’ya göre, Anayasa Mahkemesi’ndeki bölümlerden birinin bir başvuru konusunda vereceği kararın başka bir bölümle çelişmesi ya da çelişme ihtimali durumunda, Bölüm bakanı başvurunun Genel Kurul’a gönderilmesi için dosyadan el çekebilir. Bugün Anayasa Mahkemesi’nin Birinci Bölümü’nün incelediği Wikipedia konusunda bir karar verilememesi üzerine Birinci bölüm dosyadan el çekti. 

Yani geçtiğimiz senelerden beri gündemde olan Wikipedia yasağının kalkıp kalkmayacağının netlik kazanması için biraz daha beklememiz gerekecek. Anayasa Mahkemesi’nin yaptığı görüşme ve incelemeler sonucunda, niyahi kararın Genel Kurul tarafından verilmesine karar verilerek inceleme Genel Kurul’a devredildi. 


İlgili uygulamalar
Wikipedia Türkiye'nin Erişim Engeli İçin AİHM'e GidiyorWikipedia Türkiye'nin Erişim Engeli İçin AİHM'e Gidiyor
Wikipedia'dan sosyal medya grevi daveti geldiWikipedia'dan sosyal medya grevi daveti geldi

PAYLAŞ