Whatsapp'ta Vergi Dönemi Başlıyor! - Haberler - indir.com

Whatsapp'ta Vergi Dönemi Başlıyor!

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 46 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-06-01 16:30:32
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Uygulama

Popüler mesajlaşma uygulaması Whatsapp, dünyanın her yerinde milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılıyor. Whatsapp gibi birçok sosyal ağın bu şekilde ilgiyle kullanılması, zaman zaman bu mecraların bir manipüle aracı olarak kullanılmasına neden oluyor. Whatsapp ya da bir başka sosyal ağ platformu üzerinden, birçok kez yalan haberlerin yayılmasına neden olunmuştu. Durum böyle olunca, Uganda Parlamentosu bu olaya kendince bir çözüm getirmeye çalıştı. Uganda Parlamentosu tarafından alınan karara göre, Facebook, WhatsApp, Viber ve Twitter gibi sosyal ağ kullanananlar, devlete 200 Şilin (5 cent ) vergi ödemek durumunda kalacak.

Vergi kararının nedeni olarak, yalan haberlerin yayılması gösterildi

Uganda'da yaşayan vatandaşlar için getirilen yeni bir yasaya göre, ülkede  Facebook, WhatsApp, Viber ve Twitter gibi sosyal mecraları kullananlar artık vergi ödemek durumunda kalacak. Ülkenin Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından, konu gündeme getirilmişti. Şimdi yasanın 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek ve bu mecraları kullananlar 200 Şilin vergi ödeyecek. Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, bu yasanın nedeni olarak da sosyal medyanın yalan haberler yayılmasına neden olmasını gösterdi. 200 şilin'in yanı sıra ek vergilerin de dahil edileceği söyleniyor.

Konuyla alakalı görüşlerini dile getiren uzmanlar, vergilerin nasıl toplanacağı konusunda kafa karışıklığı yaşadıklarını söylüyorlar. Ülkede 17 milyon internet kullanıcısının olduğu ve bunlardan en azından 10 milyonunun sosyal medyayı kullanmaya devam etmesi halinde, sistemin 10 milyon kişi üzerinde nasıl sağlanacağı merak konusu. Reuters Haber Ajansı tarafından verilen bilgide ülkede 23,6 milyon telefon kullanıcısı olduğu biliniyor. Bununla birlikte Museveni, internetin eğitim, araştırma gibi konularda kullanılması durumunda vergi alınmaması konusunda konuyu ilk gündeme getirdiğinde ısrar etmişti. İki yıl önce de ülkede yapılan seçimler esnasında sosyal medya platformlarına erişim engeli getirilmişti. Cumhurbaşkanı bunun nedeni olarak, yalan haberlerin önüne geçmeyi göstermişti.





PAYLAŞ