Whatsapp'ta gerçekten uçtan uca şifreleme var mı? - Haberler - indir.com

Whatsapp'ta gerçekten uçtan uca şifreleme var mı?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-09 17:00:07
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Güvenlik özellikleri ve kullanıcı verilerini nasıl kullandığı konusunda sürekli eleştirilen uygulamalardan birisi olan WhatsApp'ta gerçekten uçtan uca şifreleme var m?

ProPublica adlı bir şirket tarafından yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Bugüne kadar çarpıcı araştırmalar ile dünya gündeminde yer almayı başaran şirketin yeni araştırması; WhatsApp, Facebook ve kullanıcı gizliliği konusunda kapsamlı bir çalışmayı ortaya koydu. Yapılan çalışmaya göre Facebook WhatsApp'taki mesajları bir şekilde görüntülüyor.

Bugüne kadar WhatsApp tarafından yapılan resmi açıklamalarda mesaj içeriklerinin hiçbir şekilde görüntülenemediği ve tüm mesajlarını uçtan uca şifrelendiği belirtilmiş olsa da araştırma bu konuda arka kapıların olduğunu ve özellikle uygunsuz içerik olarak işaretlenen mesajların şifreleme dışında görüntülenebildiğini belirtiyor. Bu kapsamda şirketin sistemi daha güvenli hale getirebilmesi adına başlattığı işaretlemenin aynı zamanda şirket için mesaj içeriklerine erişme imkanı sağladığı da görülebiliyor.

Mesajlar Nasıl Okunuyor?

Hazırlanan raporda, mevcut çalışma ile ilgili çarpıcı ifadelere yer verildi. "WhatsApp’ta sohbet başlarken, kullanıcının cihaz ekranında bir bildirim beliriyor: ‘Bu sohbetin dışında hiç kimse, WhatsApp bile, mesajları okuyamaz veya dinleyemez.’ Bu ifadeler doğru değil. WhatsApp'ın Austin, Teksas, Dublin ve Singapur'da milyonlarca kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği araştıran 1000'den fazla sözleşmeli çalışanı var." denilerek aktarılan mevcut durum, akla Facebook CEO’sunun sözlerini de getiriyor.

Daha önce çok defa konuyla ilgili açıklama yapmak durumunda kalan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, özellikle 2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri senatosunda ifade vermek zorunda kalmıştı. İfadesinde WhatsApp'taki hiçbir mesajın görüntülenmediğini net bir şekilde belirten ve bu konuda uçtan uca şifreleme sistemine ön plana çıkaran ünlü ismin, yeni araştırmadaki sonuçlara nasıl bir açıklama yapacağı merak ediliyor.

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan WhatsApp'ta böyle bir açığın olması ya da Facebook gibi ana şirketlerin mesajlara ulaşma imkanının bulunması, ciddi bir ihlale yol açacak. Gazetecilik alanında yeni bir çalışma ile tüm dikkatleri üzerine çeker ProPublica’nın raporu sonrasında yeni bir adli sürecin başlayıp başlamayacağı ve Facebook tarafından iddialara nasıl yanıt verileceği şu anda en çok merak edilen konuların başında geliyor. 





PAYLAŞ