WhatsApp'ı APK olarak indirmek neden güvenli değil? - Haberler - indir.com

WhatsApp'ı APK olarak indirmek neden güvenli değil?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-27 15:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Akıllı cep telefona sahip olan kişilerin neredeyse her biri WhatsApp kullanıcısı. Bu kullanıcılar arasında bir de Android uygulama marketlerinin dışında çıkarak WhatsApp APK indirerek kullananlar vardır. Bu tarz uygulamalara neden güvenilmemesi gerektiği konusu hakkında bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, her geçen gün daha da genişleyen bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Akıllı cep telefonların ortaya çıktığı dönemlerde oldukça büyük bit açığı kapatarak internet üzerinden her bir telefonu birbirine bağlamayı başaran bu uygulama o günlerde yakaladığı başarının nimetlerinden faydalanmaya devam ediyor. Her başarı elde eden şeyde olduğu gibi WhatsApp'ın da başarısına ortak olmak isteyen uygulamalar vardır. Bunlar, WhatsApp APK'lardır. WhatsApp APK'lar binlerce kişi tarafından resmi olmayan sayfalar üzerinden indiriliyor. Bu da çeşitli sorunlara sebep olabilir. 

WhatsApp'ın beta sürümünde çoklu cihaz özelliğiyle birlikte çalışacak yeni bir çıkış özelliği tespit edildiWhatsApp'ın beta sürümünde çoklu cihaz özelliğiyle birlikte çalışacak yeni bir çıkış özelliği tespit edildi

Whatsapp ile WhatsApp'ı APK arasındaki farklar nelerdir?

Whatsapp APK denildiği zaman akla gelen iki farklı uygulama vardır. Bunlardan biri WhatsApp Plus benzeri üçüncü parti uygulamalar, diğeriyse resmi Android WhatsApp uygulamasının eski sürümlerini içine alan yükleme paketleridir. Aslına bakmak gerekirse akılda canlanabilecek iki farklı seçeneği kullanmamak en doğrusudur. 

Resmi uygulama mağazasını kullanarak indirdiğiniz WhatsApp uygulaması, resmi kaynaklar üzerinden edinilen dosyalar ile telefonunuza kuruluyor. APK şeklinde indirmek istediğiniz yükleme dosyası ise bir üçüncü kişi tarafından değiştirilmiş olabilir. Söz konusu bu değişim kişisel bilgilerinizi çalabileceği gibi telefonunuz kripto para madenciliği içinde kullanılabilir. 

Whatsapp APK'lere güncelleme gelmiyor

Whatsapp APK denilince akıllarda canlanan seçeneklerden biri olan harici uygulama marketlerinde bulabileceğiniz Whatsapp Android sürümünün yükleme paketlerini kullanmak sandığınız kadar güvenli değildir. Bilindiği üzere hem bilgisayarlarda hem de akıllı cep telefonlarda yer alan uygulamalar, yeni bir özellik gelmese dahi düzenli bir şekilde güncellenir. Bu boyutta olan güncellemelerin sebebi güvenlik önlemleri almaktır. Yeni bir siber saldırı türü ortaya çıktığı anda uygulama geliştiricileri hemen bu saldırı çeşidine uygun olan önlemlerin alındığı sürümü uygulama marketleri üzerinden yayınlar. WhatsApp APK kullanıyorsanız son gelen güvenlik güncellemesinden de mahrum kalırsınız. 

"Whatsapp Plus" adını taşıyan "yalancı uygulamalar" konunun neresinde

İlk olarak WhatsApp Plus resmi uygulama marketlerinde yer alan bir uygulama değildir. Bir zamanlar çok yüksek sayıda kullanıcı tarafından tercih edilen bu uygulama esasında üçüncü parti bir yazılımdır. Normal olarak WhatsApp uygulamasından farklı bir şekilde sunulan fazladan özellikler sebebiyle tercih edilen WhatsApp Plus, resmi uygulama marketlerinde yer almadığı için Google'ın kurallarına maruz kalmak değildir. WhatsApp Plus'ın popülerliğini kaybetmesi halinde klon uygulamalar da kendini göstermeye başladı. Farklı adlarda WhatsApp yazılımları ortaya çıktı ve insanlar bu uygulamaları kullanmaya da devam ediyor. 

Diğer uygulamalardan memnun olduğunu dile getiren ve kullanmaya devam eden insanların sayısı yoğunlukta olsa da işin içine güvenlik endişeleri girdiği zaman üçüncü parti yazılımlar oldukça gri bir alandır. Ne kadar önlem alınırsa alınsın bir yerden sonra üçüncü parti uygulamanın geliştiricilerinin insafa kalmış olursunuz. 

WhatsApp'ın diğer uygulamalarının her biri gayri-resmidir

WhatsApp APK uygulamalarının veri topladığına veya paylaştığına yönelik henüz bir kanıt bulunmuyor. Fakat Google tarafından onay alan onlarca WhatsApp alternatifi uygulama dururken üçüncü parti WhatsApp klonu uygulamalarını önermek pek de doğru olmaz. Alt yapısının tam olarak ne olduğu bilinmediği için gelecek günlerde sorun yaşatıp yaşatmayacağı belli değildir. 

2018 yılında birçok kullanıcı tarafından tercih edilen güvenlik uygulaması Malwarebytes, Whatsapp Plus uygulamasının kullanıcıların kişisel verilerini ortaya çıkaran bir rapor paylaşımı yaptı. Fakat üçüncü parti bu yazılımların çoğalma hızı o kadar fazla ki WhatsApp Plus'ın her geçen gün güç kaybettiği anlaşılmadan birçok farklı WhatsApp Plus benzeri uygulama ortaya çıktı. 

 


Rekabet Kurumu, WhatsApp hakkındaki karar verildiRekabet Kurumu, WhatsApp hakkındaki karar verildi
WhatsApp para ödeme özelliğini tanıtan videolar yayımladıWhatsApp para ödeme özelliğini tanıtan videolar yayımladı
Whatsapp’tan veri politikası için yeni bir adım atıldıWhatsapp’tan veri politikası için yeni bir adım atıldı

PAYLAŞ