WhatsApp yeni güncellemesinde ne istiyor? - Haberler - indir.com

WhatsApp yeni güncellemesinde ne istiyor?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 8 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-16 16:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Hala gündemde adı geçmeye devam eden popüler mesajlaşma servisi WhatsApp’ın tartışmalı kararları eleştirilmeye devam ediyor. 7 Ocak 2021 ile beraber WhatsApp servisinin kullanıcılara sunduğu yeni sözleşme ile beraber birçok tartışmada ortaya çıkmış oldu. 8 Şubat 2021 tarihine kadar WhatsApp’ın yeni sözleşmesine onay verilmediği taktirde kullanılamaz olacağı  belirtiliyor. Kullanıcıların karşısında ise iki seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki güncellenen gizlilik politikası kabul edilerek kullanılmaya devam edilecek. Diğeri ise alternatif mesajlaşma servislerine geçiş yapılacak. Tüm bunlar doğrultusunda ise WhatsApp’ın ne istediği ve neden böyle bir hamle gerçekleştirdiği de merak ediliyor. Gelin bu kararın arkasındaki sebepler neler detayları ile bakalım.

WhatsApp neyi değiştirdi?

WhatsApp'a alternatif olan 6 uygulamaWhatsApp'a alternatif olan 6 uygulama

20 Şubat 2014 tarihinde WhatsApp platformu Facebook tarafından 19 milyar dolar karşılığında satın alındı. Bu satın alım dijital dünyada oldukça ses getirirken, günümüze geldiğimizde ise Facebook’un neyi amaçladığına dair sinyallerini görmeye devam ediyoruz. Dijital dünyanın günümüzdeki en önemli durumlarından birisi reklam oluyor. Profilleme ile reklam “targeted marketing” olarak tabir ediliyor. BU durumda kişisel reklamlar kullanıcılara sunuluyor. Ayrıca sosyal medyada yapılan paylaşımlar, takip edilen içerikler, sayfalar gibi durumlarda platform dijital potansiyel müşterileri ürün ve hizmet satanlar için büyük bir veri topluluğu anlamına geliyor. Bu dijital kimlik içinde mesajlaşmalarda yer alırken, %100 odaklı reklam imkanının önü açılmış oluyor.

Facebook’un reklamları ise doğru kişiye ulaştırma oranını %100 seviyesine çıkarmak istiyor ve WhatsApp’ın bu durum için bir araç olarak kullanılması oldukça mantıklı gözüküyor. Ancak tam bu noktada kullanıcılar büyük bir endişe içine giriyor. 11 Ocak 2021 tarihinde WhatsApp’ın yaptığı yeni açıklama kullanıcılara tam olarak su serpmiş değil. Bu noktada şirket kurumsal kullanıcılara hosting hizmeti vermek adına güncelleme yaptığını belirtiyor. Rekabet kurulu ise Facebook hakkında bir soruşturma başlatması ile beraber Facebook’un yeni veri paylaşım koşulları durdurduğu tarihe kadar bildirmesi gerektiği kararı Türkiye’deki resmi kurumlar tarafından da WhatsApp’ın açıklamasının kabul etmediği, endişelerin sürdüğü anlamına geliyor.

Kullanıcıların kabul etmediği durumda ise 8 Şubat 2021 ile beraber WhatsApp kullanımı durdurulacak durumda kalıyorlar. Gerek sosyal gerekse iş dünyasının önemli iletişim araçlarından birisi olan WhatsApp, birçok kullanıcının veri tabanını da oluşturuyor. Şifreler, medyalar ve hesap numalaralı gibi durumlar WhatsApp geçmişlerinde saklanıyor. Google altyapılı bir yedekleme imkanı tanıyan WhatsApp’ın güçlü bir alternatifinin de olmaması kullanıcıları kararsız bırakıyor. Piyasada yerli olarak Bip, global olarak ise Telegram ve Signal gibi uygulamalar  yer alsa da, bunların eksi ve artıları da bulunuyor. Ayrıca Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi’nin kamu işlerinin yürütülmesi için yabancı mesajlaşma uygulamaları yerine yerli platformların kullanılma zorunluluğu getirdi. Bununla beraber yakın bir dönemde WhatsApp’ın gizlilik politikası ve kullanıcı sözleşmesinde düzenlemeye gitmemesi durumunda, WhatsApp Türkiye kullanıcı sayısının ciddi oranda düşmesi bekleniyor. WhatsApp bu noktada bir geri adım atacak mı hep birlikte göreceğiz.


WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi'nde geri adım attı!WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi'nde geri adım attı!
Facebook Türkiye'den WhatsApp ile ilgili resmi açıklamaFacebook Türkiye'den WhatsApp ile ilgili resmi açıklama

PAYLAŞ