Website yapmak için hangi diller ve kavramlar bilinmelidir? - Haberler - indir.com

Website yapmak için hangi diller ve kavramlar bilinmelidir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 6 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-22 09:01:02
Editör : Ali Çelik
Kategori : Donanım

 Bu içerik website yapımı için hangi diller ve kavramlar bilinmelidir sorunun cevabını barındırır.

Gündelik hayatımızın çok çok büyük bir kısmını kapsayan internet, websiteleri sayesinde bize her alanda sayısız hizmetler sunmaktadır. Kullanıcı tarafından değil de geliştirici tarafından bakıldığında websitesi oluşturmak  için bazı  irili ufaklı yetkinlikler gerekmektedir. 

Facebook introduces a refreshed and lighter design of its websiteFacebook introduces a refreshed and lighter design of its website

Web sayfalarının olmazsa olmazı: HTML

HTML(HyperText Markup Language) çoğu kesim tarafından işleyişi gereği bir programlama dili olarak sayılmasada, bilgisayar tablet veya telefonumuzdaki tarayıcıların yorumlayabildiği tek yapıdır diyebiliriz. HTML  bir websitesinin iskeletini oluşturur. Websitesi yapabilmek için sadece  HTML yeterli midir diye soracak olursanız bu sorunun cevabı evet olur. Evet yeterlidir ama  HTML ile sadece beyaz bir ekranda alt alta karmakarışık duran yazı, resim, video ve tablolar barındırabilen bir siteye sahip olursunuz. 

CSS 

HTML ile kurulan iskeleti göze hitap eden ve kullanışlı bir arayüz haline getirmek için kullanılır. CSS'in açılımı Cascade Style Sheets'tir. HTML ile oluşturulan yapıyı insan iskeleti gibi düşünürsek, devreye CSS girdiğinde  bu yapıya kas sistemi eklenmiş gibi bir görüntüye sahip olursunuz.  

Websitesi oluşturmak için tabikide kullanılabilecek çok fazla sayıda dil vardır ama yukarıdaki iki yapı bütün dillerin içine gömüldüğü temel yapılardır.İnsan iskeletini oluşturduk , CSS ile güzel bir görünüm kazandırdık ama hala elimizde hiç işlevi olmayan bir yapı mevcut. Çünkü iskelet ve kas sistemini kullanabilmek için gerekli olan şey sinir sistemidir.
İşte oluşturulan bir yapıya işlevsellik ve dinamiklik katan kullanışlı hale getiren diller:

  • Javascript
  • JSP
  • PHP
  • Laravel
  • Django
  • ASP.NET

HTML ile iskeleti oluşturduk CSS ile kas yapısını ekledik ve güzel bir görünüme kavuşturduk. İşte yukarıda sıralanan bu dilller bu sistemi kullanılabilir hale getirecek dillerden bazıları. Kimisi  kendi başına programlama dili iken kimisi bazı dillerin Frameworku olarak kullanılmaktadır.


 

 


İlgili uygulamalar

Pinterest ile Web Üzerinden Pin Nasıl Yapılır


PAYLAŞ