VR teknolojisi, fobilerinizi yenmenize yardım edebilir - Haberler - indir.com

VR teknolojisi, fobilerinizi yenmenize yardım edebilir

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-07-17 16:10:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Teknoloji

Son birkaç yılın popüler teknolojisi olarak kullanılan VR teknolojisi, bugüne kadar genellikle oyun ve sinema alanında kullanıldı. VR oyunlar ve filmler, izleyici ve oyuncuların ilgisini çekmeyi başardı ve bu da teknolojinin popüler bir hale gelmesini sağladı. İngiltere'de yapılan bir araştırma ile teknolojinin farklı alanlarda da kullanılabileceği üzerinde duruldu. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, VR teknolojisi insanların fobileri açısından incelendi. Üniversite, bu teknolojinin insanların fobilerini tedavi etme yöntemi olarak kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin araştırma yaptı. Yapılan araştırma sonucunda da bazı fobi çeşitlerinde, VR teknolojisinin tedavi amaçlı kullanılabileceği söylendi.

Araştırma 100 kişilik test grubu üzerinde gerçekleştirildi

Oxford, VR teknolojisini baz alan bir araştırma yaparak, bu teknolojinin insanların fobilerini tedavi etme konusunda etkili olduğunu ortaya koydu. Yükseklik korkusu gibi fobileri bulunan insanlar, bu korkularını VR teknolojisi sayesinde yenebiliyor. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yükseklik korkusu olan 100 kişilik bir test grubu ele alındı. Test grubu üzerinde yeni bir terapi yöntemi denendi. 100 kişilik grupta, 51 kişi herhangi bir deneye tabi tutulmadı. Daha sonra deneye katılan 49 kişi ile karşılaştırma yapıldı. Araştırmacılar, gruptan 49 kişiye yükseklik korkularını yenmeleri için birtakım görevler verdi. Bu görevler arasında, güvensiz bir yükseklikten atlama, ağaçtan kedi kurtarma gibi eylemler yer aldı. Daha sonra bu kişiler üzerinden elde edilen verilere baktıklarında, deneyden sonra kişilerin yükseklik konusundaki cesaretlerinin arttığı görüldü. Korkuda azalma olduğu seyredilmesi, VR teknolojisinin bu alanda terapi için kullanılabileceğini

Yükseklik korkusu anlamında VR'ın işe yaradığı deneyle kanıtlandıktan sonra, başka fobiler üzerinde de bu teknolojinin işe yarayıp yaranmadığı denenecek. Çünkü araştırmacılar ilk deneylerinde beklediklerinden daha iyi bir sonuç elde etmeyi başardılar. 49 kişinin yükseklik korkusunun, yüzde 68 oranında azaldığı görüldü. Deney süreci toplamda 2 hafta sürdü.





PAYLAŞ