Vikipedi'nin erişim engeli hakkında olumlu gelişme! - Haberler - indir.com

Vikipedi'nin erişim engeli hakkında olumlu gelişme!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 26 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-09-12 16:20:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Teknoloji

Vikipedi’nin uzun süreli erişim engeline ilişkin açıklama yapan Avukat Gökhan Ahi, erişim engelinin yasal olmadığına dair açıklamalarda bulundu.

Vikipedi, ülkemizde geçtiğimiz yıl 29 Nisan 201 tarihinde erişime kapatıldı ve o günden beri kullanılamıyor. Vikipedi’nin erişim engelinin nedeni olarak, sitenin teröre destek veren ülkeler arasında Türkiye’nin de adına yer vermesi oldu. Bu durum nedeniyle ülkemizde bir yılı aşkın süredir kullanıma kapalı olan Vikipedi’nin erişim engelinin ne zaman kalkacağı, uzun bir süredir merak konusu. Bu konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Fakat geçtiğimiz günlerde  2018 İstanbul Barosu Seçimleri’nde Avukat Hakları Grubu’ndan aday olan Avukat Gökhan Ahi tarafından yapılan konuşma, engelin kalkabileceği konusunda umut verdi. Çünkü Ahi, getirilen engelin yasal olmadığına ilişkin söylemlerde bulundu.

Wikipedia Türkiye'den Neden Engellendi?Wikipedia Türkiye'den Neden Engellendi?

Avukat Gökhan Ahi, ülkemizde Bilişim Hukuku’nun öncü isimlerinden biri olarak biliniyor. 2018 İstanbul Barosu Seçimleri’nde Avukat Hakları Grubu’nda aday olarak yer alan Gökhan Ahi, getirilen engelin kanunen doğru olmadığının altını çizen bir açıklamada bulundu. Ahi açıklamasında, Türkiye’de erişim engeli nedeni olarak gösterilen ‘Türkiye'yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması’ sebebinin kanun maddeleri arasında yer almadığını ifade etti.

Av. Gökhan Ahi, Vikipedi erişim engelinin kanunlara uymadığını söyledi

Avukat Gökhan Ahi, konuya dair açıklamasının tamamında, şu ifadeleri kullandı; “Türkiye'yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunmasının gösterilmesi kanun maddesinde sayılan hallerden değildir ve buna ilişkin herhangi bir kanun maddesi bulunmamaktadır. Ayrıca orantılılık ilkesi hukukun evrensel bir prensibidir. Türk Ceza Hukuku'nda da cezalarda orantılılık ilkesi benimsenmiştir. Bu ilkeye göre verilen ceza ile işlenen suç orantılı olmalıdır. Bu bakımdan, orantılılık ilkesi gereği, koruma tedbiri niteliğinde olan erişim engelleme kararının, tedbirden beklenen amaç ile orantılı olması açısından, suç teşkil eden içeriğin engellenmesi için zorunlu olmadığı sürece alan adının tamamına yönelik erişim engelleme kararı verilmemesi gerekir. Eğer suç içerikli bilgi veya veriler nedeniyle sadece belirli sayfaların erişime kapatılmasıyla tedbirden beklenen amaca ulaşılabildiği halde internet sitesinin tamamına yönelik bir erişim engelleme kararı verilmesi kuşkusuz orantısız ve amacı aşan bir tedbir olacaktır.”


Bakana sorduk: Wikipedia erişim engeli kaldırlacak mı?Bakana sorduk: Wikipedia erişim engeli kaldırlacak mı?

PAYLAŞ