Veri skandallarıyla gündemden düşmeyen Facebook'tan kullanıcılarına gözdağı - Haberler - indir.com

Veri skandallarıyla gündemden düşmeyen Facebook'tan kullanıcılarına gözdağı

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 3 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-04 09:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Sosyal medyanın tekel şirketi olan Facebook veri gizliliği konusunda kullanıcılarına göz dağı veren açıklamalarda bulundu.

Apple’ın iOS 14.5 sürümüyle birlikte kullanıcılara sunduğu “Uygulama Takibi Şeffaflığı” en çok Facebook’tan tepki çekmişti. Bu özelliğin reklam veren şirketler için büyük bir sorun olduğunu dile getiren şirket kullanıcıların verilerini takip etmek için izinlerine ihtiyaç duyma zorunluluğundan pek de hoşlanmamıştı. Geçmişte ardı ardına veri skandallarıyla gündeme gelen şirketin bir süredir çatısı altındaki uygulamaları kullanan kullanıcıların verilerini takip ederek bu verileri uygulamalar arası aktardığı ve kişiye özel reklamlar gösterdiği biliniyor. Şirket her ne kadar bunu resmi bir açıklamayla kabul etmese de WhatsApp için hazırlamış olduğu yeni gizlilik sözleşmesi bu durumun en iyi örneklerindendi.

Facebook'un kripto parası Diem'in çıkış tarihi sızdırıldıFacebook'un kripto parası Diem'in çıkış tarihi sızdırıldı

Bunun yanı sıra şirket Apple’ın “Uygulama Takibi Şeffaflığı” özelliğine de hala tepki göstermeye devam ediyor. Apple’ın bu özelliği ilk duyurduğu günden beri şirkete karşı tepkisini dile getiren Apple iOS 14.5’in yayımlanmasının ardından bu tepkileri arttırdı. Bununla yetinmeyen şirket şimdide kullanıcıları bu kavganın içine çekiyor.

iOS 14.5 sürümü bir çok özellikle kullanıcılara sunuldu

Facebook kullanıcıları uygulamaları ücretli yapmakla tehdit ediyor. iOS 14.5 için uygulama arayüzünde bir mesaj yayımlayan şirket uygulamalarında şu uyarıyı yayımlıyor;

” iOS 14’lü bir sürüm kullanıyorsunuz. Bu iOS versiyonu, bizim uygulama olarak sizin kişisel verilerinizi takip etmemiz için sizden bir izin almamızı zorunlu kılıyor. Bizim bu takibi yapmamızın ana amacı gördüğünüz reklamların kalitesini geliştirmek. Bunun yanında, sizden aldığımız bu verilerin kullanımını nasıl limitlediğimizi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.”

” Biz bu verileri şu amaçlarla kullanıyoruz:

  • Size özel, daha iyi kişiselleştirilmiş reklamlar göstermek.
  • Platformu ve uygulamayı size ücretsiz bir şekilde sunmaya devam etmek.
  • Bizim bu verilerle oluşturduğumuz reklamlardan yararlanan işletmeleri desteklemek. “

Şirketin bu tutumunun son derece agresif olduğunu söylemek yanlış olmaz. Facebook açıkça kullanıcılarına eğer uygulamaya para ödemek istemiyorlarsa verilerini paylaşmaya devam etmeleri gerektiğini söylüyor. Hatta şirketin bu noktada bir nevi kullanıcıları tehdit ettiği de düşünülebilir. Konuyla ilgili The Verge’ye açıklama yapan şirket bu mesajları “Kullanıcıları eğitmek” amacıyla yayımladığını belirtiyor.

Facebook Apple’a neden bu kadar tepkili?

Facebook’un Apple’a karşı olan öfkesinin “Uygulama Takibi Şeffaflığı” özelliğine dayanıyor. Kullanıcıların gizliliğini ön planda tutan Apple, artık şirketleri kullanıcı verilerini takip etmeden önce onlardan izin almak konusunda zorluyor. Gerekli koşulları yerine getirmeyen uygulamalar için ağır cezalar uygulayacak olan şirket, uygulamalar kurallara uymadığı takdirde App Store’dan banlayacak.

Facebook ise Apple’ın bu kuralla kullanıcılarının iyiliğini düşündüğüne inanmakla birlikte şirketi tamamen kendi çıkarlarına hizmet etmekle suçluyor. Mark Zuckerberg’e göre Apple’ın bu özellikle amaçladığı şey uygulamaların reklam gelirlerini en aza indirerek App Store üzerinden daha fazla komisyon kazanmak. Facebook’un Apple’a karşı başlattığı bu soğuk savaş uzun bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.


Facebook yine bir veri ihlali ile karşı karşıyaFacebook yine bir veri ihlali ile karşı karşıya
Spotify şarkıları artık Facebook'ta görüntülenecekSpotify şarkıları artık Facebook'ta görüntülenecek

PAYLAŞ