Veri İhlalleri Amazon'a Pahalıya Patladı - Haberler - indir.com

Veri İhlalleri Amazon'a Pahalıya Patladı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 17 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-02 16:00:14
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Kullanıcı verileri üzerinden izinsiz bir şekilde işlem yapan Amazon’a Avrupa Birliği'nden rekor bir ceza geldi.

Teknoloji şirketleri son yıllarda kullanıcı verileri nedeniyle yüksek cezalar ile karşı karşıya kalmaya başladı. Özellikle Google gibi pek çok şirket, aldığı rekor cezalar ile gündeme gelirken yeni bir gelişme yine Avrupa Birliği bölgesinde yaşandı.

Amazon BTC ile ödeme alacağını yalanladıAmazon BTC ile ödeme alacağını yalanladı

Yapılan resmi açıklamalarda kullanıcı verilerinin izinsiz bir şekilde kullanılması nedeniyle Amazon’a ceza verilmesine karar verildiği belirtildi . 2018 yılından beri Türkiye'de kullanılan Amazon, geniş ürün seçeneği ve destekleri sayesinde dünya genelinde en çok kullanılan online alışveriş mağazalardan birisi. Ancak yaşanan bu durum kullanıcı veri ihlali nedeniyle pek çok kullanıcıyı da tedirgin etti.

Amazon’a 88. 6 Milyon Dolarlık Ceza!

Amazon’un kullanıcı veri ihlaline yönelik tüm süreç, Lüksemburg Veri Korunması Ulusal Komisyonu tarafından sürdürüldü. 16 Temmuz'da yapılan incelemeler ve çalışmalar sonucunda mevcut rapor doğrultusunda ceza verilmesine karar veren komisyon, bu doğrultuda Amazon’a 88,6 milyon dolarlık bir ceza verdi. Yapılan açıklamalarda şirketin özellikle kullanıcı verilerini kullanması durumunda önceden kullanıcılardan izin alması gerektiği ancak Amazon tarafından böyle bir iznin alınmadığı vurgulandı. İzin alınmadığı için kullanıcı veri ihlalinde bulunduğu tespit edilen Amazon, bu nedenle yüksek ceza ile karşı karşıya kaldı . Google, Facebook, Apple ve Microsoft gibi dev şirketler de geçtiğimiz aylarda kapsamlı bir soruşturma yaşamıştı. 

Amazon Kabul Etmedi

Amazon tarafından yapılan ilk açıklamalarda ise cezanın kabul edilmediği belirtildi. Bu bakımdan mevcut dava sürecinde Amazon’un itirazda bulunması bekleniyor. Ancak özellikle davanın sonuçlanması ile birlikte Amazon’un kullanıcı verilerini nasıl kullandığı da ortaya çıktı. Açıklamalara göre kullanıcılar tarafından yapılan arama sonuçları, bakılan ürünler gibi pek çok farklı veri Amazon tarafından kullanılıyor ve sistem bu şekilde yönlendiriliyor.

Avrupa Birliği bölgesinde mevcut çalışmalar tamamen izne bağlı bir şekilde yapıldığından dolayı aksi şekilde davranan şirketlere de yüksek cezalar ve yaptırımlar uygulanıyor. Üstelik Avrupa Birliği gibi Avrupa bölgesinde en etkin kurumun almış olduğu bu karar, Amazon’un cezayı ödemekten başka şu anda bir çaresinin bulunmadığını da gösteriyor. Ceza ödenmediği süre içinde farklı yaptırımlar ile karşılaşacak olan Amazon, bölgedeki hizmetlerini sonlandırmak zorunda dahi kalabilir. 



PAYLAŞ