VDSL ve ADSL arasındaki fark nedir? - Haberler - indir.com

VDSL ve ADSL arasındaki fark nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-05-17 09:00:00
Editör : Onur Köse
Kategori : Soru-Cevap

Günümüzde kullanılan internet bağlantı türleri arasında VDSL ve ADSL bağlantıları bulunuyor. Sizlere bu içeriğimizde VDSL ile ADSL bağlantı türlerinin arasındaki farkların neler olduğuna baktık. İnternet bağlantı türleri internet altyapıları için hangisinin kullanıma daha uygun olduğunu da bu yazımızda bakacağız. Günümüzün internet bağlantıları DSL “Digital Subscriber Line” yada fiber kablolar ile gerçekleşiyor. Fiber internet bağlantısı için yeni bir altyapı kurulması gerekirken, DSL bağlantısı ise var olan telefon hattınız üzerinden kullanılabiliyor. DSL bağlantısı ile internet tercih edilebilen iki tür bulunuyor, bunlar ise VDSL ve ADSL oluyor.

ADSL nedir?

Türk Telekom internet erişim sorunuTürk Telekom internet erişim sorunu

ADSL bağlantısı hakkında bilgi verecek olursak, ADSL bağlantı türü Asymmetric Digital Subscriber yani Asimetrik Dijital Abone Hattı DSL’in bir bağlantı çeşididir. İnternet bağlantısı bakır telefon kabloları ile yakın bir telefon santralinden evlere ulaşır. Evlerde ise ADSL uyumlu bir modeme bağlanır. Var olan telefon alt yapısı ile internet bağlantısı sağlanır ve yeni altyapı çalışması gerekmediği için en fazla tercih edilen internet bağlantı çeşididir. Standart bir ADSL bağlantısı 24 Mbps download indirme hızı, 1 Mbps ise upload hızı sağlar.

VDSL nedir?

VDSL, Very High Digital Subscriber Line yani yüksek hızlı dijital abone hattı da deniyor. Tıpkı ADSL gibi buda bir DSL bağlantı türüdür. Yine size yakın bir telefon santralinden bakır telefon kabloları aracılığı ile evinizdeki CDSL uyumlu modeme internet bağlantısı gerçekleştirir. Her iki bağlantı türü de telefon kablolarının ses akışını sağlamayan frekansları üzerinden internet bağlantısı sağlar.

ADSL ile VDSL arasındaki farklar neler?

Bu bağlantıların tanımlarına bakıldığı zaman temel olarak aynı gözüküyor. Ancak aralarında oldukça fark bulunuyor. Öyle ki sağlamış oldukları veri indirme ve yükleme hızı asıl fark olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada VDSL bağlantı türü 100 Mbps download yani veri indirme sunar. 55 Mbps ise upload yani veri yükleme sunabiliyor. Bu noktada VDSL, ADSL bağlantı türüne göre 5 kat daha hızlı veri indirme ve yükleme sunabiliyor.

VDSL bu yüksek hızı sabit telefon santraline yakın olarak ADSL bağlantısı istenen herkes tarafından kullanılabilir. Ancak VDSL bağlantısı kullanmak için hizmet sağlayıcı santrale oldukça yakın olmanız gerekiyor. Santral ile modeminiz arasında bağlantı gerçekleştiren bakır telefon kabloları uzadıkça internet bağlantınızın verimi azalacaktır. Kısa mesafelerde ise bozulmalar daha az olacaktır.

Kimler VDSL kullanabilir?

VDSL bağlantısı için altyapı ve santrale olan yakınlık oldukça önemlidir. Bu noktada güçlü bir VDSL bağlantısı için santral ve modem arasında maksimum mesafenin 300 metre olması gerekiyor. Sağlam bir altyapı ile güçlü bir bağlantı sağlayabilirsiniz. VDSL bağlantısını az farklar kaçıranlar için ise 2 kilometre mesafe de bile kullanabileceğiniz ADS bağlantısından daha hızlı olan ADSL 2 gibi bağlantılar kullanabilirsiniz. Hem VDSL hem de ADSL 2 bağlantısını kullanarken yüksek fiyatlar ödemeniz gerekiyor.


Uzaktan eğitim için üniversitelilere 6 GB ücretsiz internetUzaktan eğitim için üniversitelilere 6 GB ücretsiz internet
İnternet altyapı sorgurlama nasıl yapılır?İnternet altyapı sorgurlama nasıl yapılır?

PAYLAŞ