VDS nedir, nerelerde kullanılır? - Haberler - indir.com

VDS nedir, nerelerde kullanılır?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-08 15:30:04
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Soru-Cevap

VDS, yeni bir sunucu ya da hosting almak isteyenlerin ihtiyaç duyabileceği hizmetlerden birisidir. Sanal sunucularda dikkat çeken bir seçenek olarak geliştirilen VDS, VPS ve fiziksel sunucu gibi alt gruplara sahiptir. Böylece yeni bir web projesinde ihtiyaçlar doğrultusunda VDS satın alınarak kullanılabilmektedir.

VDS Nedir, Ne İşe Yarar?

Sanal Atanmış Sunucu olarak tanımlanan VDS, tamamen birbirinden bağımsız sunucuları ifade etmektedir. Sunuculardaki donanımların ortak kullanılmadığı ve sadece takılan donanımlarda kullanıldığı VDS, böylece üst düzey performans sunar. VDS kullanan bir kullanıcı, tamamen kendi sunucuları için ayrılmış RAM gibi donanımlara sahip olmaktadır. Böylece diğer siteler ile ortak paylaşılmayan alan ve donanımlar sayesinde tüm kaynaklar proje için kullanılabilmektedir.

VDS Avantajları Nelerdir?

VDS’nin en çok ön plana çıkan avantajı, bağımsızlık sunmasıdır. Diğer sitelerdeki hack ya da benzer olaylardan etkilenmeyen, kaynakların paylaşılmaması nedeniyle zaman zaman performans sorunları yaşamayan kullanıcılar, VDS avantajları sayesinde kesintisiz ve hızlı bir web hizmeti sunabilmektedir. Bununla birlikte VDS’nin ön plana çıkan avantajları şöyledir;

  • RAM, CPU ve disk alanı gibi sunucularda kullanılan donanımlar özel olarak ayarlanır ve hiçbir şekilde paylaşılmaz. Tüm donanımlar tek bir VDS için özel olarak hazırlanır.
  • VPS Servis gibi çeşitli yönetim araçları kullanılabilir. Root erişime sahip olunabileceği gibi sunucu yapılandırmalarına müdahale edilebilir.
  • Sanal sunucu türü olarak geliştirilen VDS, böylece kaynak ihtiyaçlarında da hızlı bir şekilde çözüm bulabilmektedir.
  • Yüksek hitli sitelerde herhangi bir performans sorunu olmadan tüm taleplere yanıt verilebilir. Yoğunluk artsa dahi donma, takılma ya da erişim sorunları yaşanmaz.
  • Sunucu türleri arasında en ekonomik paketlerden birisidir.
  • Sunucu tarafından desteklenen güvenlik gibi farklı yazılımlar da kullanılabilir.

Sanal sunucu olarak VDS kiralama son dönemlerde oldukça revaçta. Artan talep ile birlikte hizmet alınan pek çok hosting sağlayıcısından VDS hizmeti alınabilmektedir. Yeni bir VDS pakete geçilmesi ile birlikte yukarıda yer alan tüm avantajlara sahip olunması mümkün olmaktadır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullanması çok daha uygun olacaktır.  Satın alınacak VDS öncesinde hizmet detayları iyi şekilde incelenmelidir. Kaynakların neler olduğu, yükseltme gerektiğinde hangi seçeneklerin sunulabileceği önceden bilinmelidir.





PAYLAŞ