Valve oyun fiyatlarını yüksek tutma suçlamasıyla karşı karşıya - Haberler - indir.com

Valve oyun fiyatlarını yüksek tutma suçlamasıyla karşı karşıya

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 44 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-01 12:01:04
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Popüler dijital oyun servisi Steam’ın sahibi olan Valve, platformun baskınlığını arkasına alarak PC oyunlarının genel ortalama ile fiyatlarını yüksek tutmakla suçlandı. Söz konusu davada Valve ile beraber bazı oyun geliştirici şirketleri de yer aldı. Oyun dünyasının büyük isimlerinden olan Va.lve ve Bethesda, geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 7.8 milyon euroluk bir para cezasına çarptırılmıştı. Söz konusu bu cezanın nedeni olarak AB’ye üye ülkelerin coğrafi engelleme yapmasının yasak olduğu söylenmişti. 100’den fazla oyunun ise sınır ötesi satışının yasaklandığı belirtildi.

Henüz bu olay yeni yaşanırken, Valve cephesine ikinci bir dava daha geldi. Hollywood Reporter tarafından keşfedilen söz konusu dosyaya göre Valve, bilgisayar oyunlarının fiyatlarını yüksek tutmak için Steam’ı kötü amaçlı kullanıyor. İddialar kapsamında Valve’ın Steam Dağıtım Sözleşmesinde yer alan "En çok tercih edilen milletler (MFN)" ifadesi, "Steam platformundaki PC oyunlarının fiyatlarının, oyun geliştiricilerinin PC oyunlarının diğer platformlardaki fiyatlarıyla aynı olmasına" ifadelesi ile belirtiliyor.

Steam 2020 Oyun Ödülleri kazananları açıklandıSteam 2020 Oyun Ödülleri kazananları açıklandı

Steam’a rekabet hakkında suçlamalar yapıldı

Dava dosyasına gelecek olursak, Steam’ın sözleşmesindeki aynı ifadeler rakip platformlar için yapay bir engel oluşturuduğundan ötürü fiyatların yüksek olmasına sebep olduğu belirtiliyor. Davada ise şu sözler ile ifade ediliyor; "Bunun gibi bir pazar yüksek oranda yoğunlaştığında, yeni bir giriş yapan şirket, yerleşik şirketin fiyatlarını düşürerek tüketicilere fayda sağlayabilir. Tüketicilere PC oyunlarını daha düşük fiyatlarla sunma imkânı, bir firmanın veya sektöre yeni girenlerin pazar payı kazanmasının bir yoludur. Bu pazar düzgün çalışsaydı, yani Steam MFN mevcut olmasaydı ve platformlar fiyat üzerinden rekabet edebilseydi, Steam ile rekabet eden platformlar, oyun geliştiricilerine aynı (veya daha yüksek) marjları sağlarken aynı zamanda tüketicilere daha düşük fiyatlar sağlayabilirdi."

Davada yer alan isim sadece Steam olmazken, CD Project RED, Ubisoft ve Devolver Digital da dava dosyasında "Steam MFN kapsamında oyun geliştiricisi davalıların PC oyunlarını daha düşük bir fiyata satmayacağını kabul ederek Sherman Yasası'nın 1. bölümünü ihlal ederek Valve'ın platformu üzerinden ticareti yasadışı bir şekilde sınırlandırmak, birleştirmek veya komplo kurmakla" suçlanıyorlar. Valve’den ise konu hakkında henüz bir açıklama gelmiş değil.


Steam kullanım verilerine ait yıllık rapor yayımladıSteam kullanım verilerine ait yıllık rapor yayımladı
Steam Oyun Festivali başlıyorSteam Oyun Festivali başlıyor

PAYLAŞ