Uzaydaki robot isyan etti! - Haberler - indir.com

Uzaydaki robot isyan etti!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-07 16:29:59
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Teknoloji

CIMON adında geliştirilen bir yapay zeka, komutlara uymaya başlamayınca devredışı bırakıldı. Peki neden Uzaydaki robot isyan etti?

Uzaydaki robot isyan etti!

Günümüzde birçok yapay zeka örneğini görebiliyoruz. Fakat bazı yapay zekaların robotun içerisine yerleştirilmesi her zaman korkutucu bir olay olmuştur. Bu korkuda tabi ki filmlerin etkisi büyük oranda rol oynamıştır. Özellikle Terminator gibi filmler oldukça ürkütücü olduğundan bu şekilde yapay zekalar sonumuzu getirir düşüncesine sahip olduk. Fakat şuanda yapay zekalar sadece kullanıcıların ve geliştiricilerin istediklerini yapabiliyorlar. Kendi başına düşünüp hareket eden bir sistem bulunmuyor. En azından bildiğimiz kadarıyla...

Audi Üretim Sürecindeki Yapay Zeka Desteği İle Dikkat ÇekiyorAudi Üretim Sürecindeki Yapay Zeka Desteği İle Dikkat Çekiyor

Uluslararası Uzay İstasyonu'na kısa süre öncesinde gönderilen CIMON, istasyondaki astronotlara asistanlık yapma amacı güdüyordu. Küre biçimindeki robotun ön tarafında yüz ifadelerini ve görüntülerinin gösterildiği bir ekran bulunuyor. CIMON tasarım ve boyut sebebi ile Portal Wheatley'i biraz anımsatıyor. İstasyon içerisindeki Alexander Gerst isimli astronot biraz CIMON ile vakit geçirmeye karar verdi. CIMON ilk önce kendini tanıttı. Daha sonra Gerst bir görev verdi ve en sevdiği parçayı yerine getirmesini söyledi. CIMON iki görevi de yerine getirdi. 

Fakat Gerst, müziği durdurmasını isteyince işler tuhaflaşmaya başladı. CIMON'dan müziği kapatıp ön kamerayı çalıştırılması söylendi. Fakat ön kamera açılmasına rağmen müziği durdurmayı reddeden robot, Gerst'in ısrarları sonucunda ilginç bir şekilde duygusal hale geldi. Robot, "Bana kaba davranıyorsun" ve "Benimle bir arada olmaktan mutlu değil misin?" şeklinde cümleler söylemeye başladı. Bu olayların ardından CIMON hemen kapatıldı. Daha sonra kutusuna kaldırıldı. IBM tarafından yapay zekasının yapıldığı CIMON, henüz beta aşamalarındaki yapay zekasının ilerleyen zamanlarda çok daha iyi çalışacağı tahmin ediliyor.

Bildiğiniz üzere yapay zekalar geliştirilmeye başladıkça tartışmalarda beraberinde çoğalıyordu. Özellikle yapay zekalar hakkında ortaya çıkan filmler ve robotların aksiyon dolu filmleri insanları korkutmaya yetti. Çünkü robotlar insanları öldürüyor veya insanlara zarar veriyordu. Ayrıca Transformers gibi filmlerde dünyanın yok olması da söz konusuydu. Şu anlık çok bir tehlike görülmese de ilerleyen zamanlarda yapay zekalar oldukça gelişmiş olacaktır. Belki de filmleri aratmayan olaylar yaşayabiliriz.


Gelişmiş Yapay Zekalı Helio P70 DuyurulduGelişmiş Yapay Zekalı Helio P70 Duyuruldu
Gboard Yapay Zeka ile GIF ÖnerecekGboard Yapay Zeka ile GIF Önerecek
Facebook Yapay Zekayı Değiştiriyor!Facebook Yapay Zekayı Değiştiriyor!

PAYLAŞ