Uyku Takip Teknolojisi Uykusuzluğa Yol Açıyor - Haberler - indir.com

Uyku Takip Teknolojisi Uykusuzluğa Yol Açıyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-17 14:51:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Bildiğiniz üzere uyku takip cihazlarının kullanımı oldukça revaçta. Giyilebilir cihazlar arasında, akıllı saatler ve fitness takip cihazlarından sonra en çok ilgiyi gören uyku takip cihazlarının bazıları uyku takibi yaparken, yapay zeka desteğine sahip olan cihazlar ise daha ayrıntılı detaylı analizler yapabilme özelliğine sahip.  

Uyku Takip Cihazları Nasıl Çalışır? 

Dünya'nın En İyi Spor ve Sağlık UygulamalarıDünya'nın En İyi Spor ve Sağlık Uygulamaları

Apple Watch, Uyku Düzeninizi Sağlamanıza İmkan Tanıyacak

Çağımızın en büyük sorunlarından birisi, sağlıksız uyku sorunudur. Uyku esnasında sık sık uyanma, rem uykusuna geçememe ya da uykuya dalma sorunları yaşayan kişiler genelde gün içerisinde halsizlik yorgunluk ve dikkat dağınıklığı çeker. Bu sorunla baş edebilmenin en iyi yolu ise, sizi uykudan neyin uyandırdığını ya da rem uykusuna geçmenizi neyin engellediğini bilmektir. Bu durum bazen çevresel faktörlerden kaynaklansa da, çoğunlukla uyku esnasında beynin gönderdiği sinyallerden kaynaklanmaktadır. 

Çeşitli tedavi yöntemleri bulunan bu sorun için teknoloji odaklı bir çözüm de bulunmaktadır. Uyku takip cihazları, uyku esnasında vücudunuzun verdiği tüm tepkileri takip eder. Nabız ölçerek, ve kişinin uyurken ki hareketlerini izleyerek sorunun neden olduğunu çeşitli ölçümlerle analiz ediyor ve soruna karşı çözümler bulmanızı sağladığı gibi, bazı takip cihazları telefonla entegre edilebilmekte ve ortamda sağlıklı bir uyku için gereken ışık miktarından, alanda bulunan nem oranına kadar farklı ölçümleri de yapabilmek amacıyla üretilmiştir. Ancak kişilere sağlıklı bir uyku sunmak için üretilen bu cihazlar aslında o kadar da sağlıklı olmayabilir... 

Uyku Takip Cihazları Kesin Sonuçlar Vermiyor! 

Apple'ın Yeni Sağlık Uygulaması Healthbook'un Detayları Ortaya Çıktı

Bildiğiniz üzere birçok uyku takip cihazı, nabız ölçümünden ya da ultrason yarımıyla kol hareketlerinizi izleyerek çeşitli veriler topluyor. Sonrasında ise bu verileri grafikler halinde kullanıcılara sunuyor. Bu grafiğin içerisinde uyku ve rem uykusuna geçiş süreleri, rem uykusunun ne kadar sürdüğü gibi kişinin sağlıklı bir uykuda olup, olmadığına dair çeşitli veriler yer alıyor.  

Ancak araştırmacılar bu cihazların sunduğu verilerden şüphe duyuyor. Yapılan araştırmalarda kullanılan test cihazlarında, cihazların yanılabildiği ve kullanıcılarına sunmuş olduğu grafiklerde hatalar olduğu gözlemlenerek, uyku takip cihazlarının net bir grafik oluşturmalarının mümkün olmadığı ortaya çıktı.  

Kullanıcılarına tahmini veriler sunan cihazlar, normal kullanıcılar açısından bir sorun oluşturmasa da, ciddi uyku sorunu yaşayan ve uyku düzenini düzenlemeye çalışan bu nedenle tedavi gören hastalar için ise büyük bir sorun! 

Bunun nedeni ise, cihazların sunmuş olduğu hatalı verilerin, bu konuda sıkıntı yaşayan kullanıcıları daha da strese sokmasından kaynaklanıyor. Hali hazırda tedavi gören ya da uyku problemlerini takıntı haline getiren kullanıcılarda daha fazla stres yaratmakla birlikte cihazlar kullanıcıların daha da fazla ilaç almasına da neden olabiliyor. Buda cihazları tehlikeli bir hale getiriyor. Uzmanlar ise, uyku sorunu hakkında tedavi gören kullanıcıların cihazların verilerine güvenmemesi ve ilaç dozlarını arttırmaması yönünde ciddi uyarılarda bulundu! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sağlık Bakanlığı Mobil Uygulaması Yayınlandı!Sağlık Bakanlığı Mobil Uygulaması Yayınlandı!
Android'in en iyi sağlık uygulamalarıAndroid'in en iyi sağlık uygulamaları

PAYLAŞ