Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nde ilk hedefler açıkladı - Haberler - indir.com

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nde ilk hedefler açıkladı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 31 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-25 10:15:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Bilişim Vadisi'nde düzenlenen Ulusal Yapay Zeka Stratejisi konferansında, Türkiye'nin 5 yıllık yapay zeka hedefleri aktarıldı. 

Bilişim Vadisi'nde bugün Türkiye’nin ilk Ulusal Yapay Zeka Stratejisi konferansı gerçekleşti. Halka açık bir şekilde gerçekleşen bu resmi tanıtım etkinliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç konuşma yaptı. Toplam 24 adet amaçtan söz edilen plandan detaylı bir şekilse bahsedilirken, 2025 yılında elde edilmesi beklenen hedefler aktarıldı. 

Yapay zekadan, Avrupa Komisyonu'na yasak geldiYapay zekadan, Avrupa Komisyonu'na yasak geldi

Bakan Mustafa Varank, “Ulusal Yapay Zeka Stratejimizde deneyen, keşfeden, öğrenen ve bu doğrultuda kendisini sürekli güncelleyen bir ekosistemin oluşturulmasını hedefledik” açıklamasını yaptı. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç ise son 10 yıl içerisinde yapay zekaya Türkiye'nin yapmış olduğu yatırımlardan söz ederken, istihdamın en hızlı şekilde artış gösterdiği alanın “veri ve yapay zeka” sektörü olduğu bilgisini paylaştı.

Yapay zeka sektöründe 50 bin istihdam sağlaması amaçlanıyor

Konferansta konuşan Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile ilgili olarak iddialı olarak değerlendirilen makro hedefler belirlendiğini açıkladı. 2025 yılı yapay zeka teknolojisinin, Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya katkısının yüzde 5’e çıkacağını dile getirdi. Yapay zeka ekosistemi danışma grubu ve eylem koordinasyon grubu kurulacağı belirtilirken Ali Taha Koç, konuşmasına şu sözleri ekledi: "Yapay zeka alanındaki istihdamımızı 50 bine çıkaracağız. Bu alandaki lisansüstü mezun sayımız en az 10 bin kişiye çıkacak. Uluslararası yapay zeka endekslerinde de ilk 20 ülke arasına gireceğiz. Bunu da 84 milyon olarak hep birlikte başaracağız."

“Yapay zeka alanında yeni mezun sayısı artacak”

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi bağlamında Türkiye’nin önceliklerinden söz eden Ali Taha Koç, ilk amacın yapay zeka uzmanları yetiştirmek ve bu anlamda ise istihdamı sağlamak adına çalışmalar yapıldığı açıklandı. “Öncelikle araştırmacı ve uygulayıcı istihdamı destekleyeceğiz” ifadeleriyle sözlerini yineleyen Koç, açıklamasına şu şekilde devam etti; "Yapay zeka alanında yeni mezun sayısı artacak. Yükseköğretim öncesi gençlere yönelik tematik programları yaygınlaştıracağız. İkinci önceliğimiz, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemektir. Yapay zeka odaklı girişim sermayesi fonlarını etkinleştirecek, ileri düzey Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülebileceği kümelenme ve mükemmeliyet merkezleri kuracağız. Üçüncü öncelik olarak kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkanlarını genişleteceğiz. Güvenli veri paylaşımı konusunda idari, hukuki ve teknik çalışmalar yürütülecek, yapay zeka çalışmaları için gerekli teknik altyapılara erişim kolaylaştırılacaktır."

Ali Taha Koç, Türkiye'nin sosyoekonomik uyumunu hızlandırmak adına çeşitli düzenlemeler için çalışmalar yapıldığından bahsetti. Buna ek olarak ise dönüşümü takip etmek için de istatistiklerden yararlanılacağının altını çizen Koç geriye kalan önceliklerden de bahsetti. 

"Beşinci önceliğimiz, uluslararası düzeyde iş birliklerini güçlendirmek. Uluslararası düzeyde yürütülen güvenilir ve sorumlu yapay zeka çalışmalarına aktif şekilde katılacak, ülkemizde uluslararası projelerin başlatılması yönünde faaliyetler yürütecek, uluslararası kuruluşlarla olan iş birlikleri destekleyeceğiz. Altıncı önceliğimiz ise yapısal ve iş gücü dönüşümünü hızlandırmak. Kamu yapay zeka ekosistemi ve teknik altyapısı oluşturacağız. Öncelikle kamudan başlıyoruz. Aynı zamanda güvenilir yapay zeka damgası oluşturulup test edeceğiz. Yapay zeka ile ortaya çıkan yeni mesleklere yönelik eğitim ve sertifikasyon programları yürütülecektir."


Facebook yapay zeka ile tartışmaları engelleyecekFacebook yapay zeka ile tartışmaları engelleyecek
Yapay zeka GTA V'yi geliştirdiYapay zeka GTA V'yi geliştirdi
TikTok'un yapay zeka algoritması satışa çıktıTikTok'un yapay zeka algoritması satışa çıktı

PAYLAŞ